Petroliere ruseşti sfidează interdicţia UE şi introduc în Siria combustibil pentru avioane de luptă

Rusia este acuzată că a livrat Siriei combustibil pentru avioane de luptă folosind apele teritoriale ale Uniunii Europene, în ciuda unei restricţii impuse de blocul european în acest sen. Autorităţile ruse nu au răspuns încă cererilor de a comenta acuzaţiile.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)

Petroliere ruseşti au introdus pe ascuns combustibil pentru avioane de luptă în Siria prin apele UE, consolidând proviziile militare într-o ţară zguduită de război unde Moscova desfăşoară lovituri aeriene pentru susţinerea guvernului sirian, conform unor surse aflate la curent cu această chestiune.

Cel puţin două nave sub pavilion rusesc au livrat combustibil – lucru care încalcă sancţiunile impuse de UE – prin Cipru, a declarat pentru Reuters o sursă a serviciilor de informaţii dintr-un stat UE. În luna octombrie a fost înregistrată o creştere bruscă a livrărilor de combustibili, a mai adăugat sursa, care a cerut să rămână anonimă.

O sursă separată din domeniul transporturilor maritime şi familiară cu mişcarea navelor sub pavilion rusesc a declarat că aceste nave au vizitat porturi cipriote şi greceşti înainte să livreze combustibilul Siriei.

Miniştrii ruşi ai apărării şi transportului nu au răspuns cererilor de a comenta afirmaţiile.

O purtătoare de cuvânt pentru afaceri externe şi securitate a UE a declarat că implementarea restricţiilor blocului european este în sarcina statelor membre. “Avem încredere că autorităţile competente se conformează obligaţiilor pentru a asigura respectarea măsurilor restrictive aflate în vigoare şi de a urmări orice tentative de evitare [măsurilor]”, a adăugat ea.

Ministerul de Externe al Greciei a refuzat să comenteze. Guvernul cipriot a declarat că autorităţile sale nu au aprobat ancorarea niciunui petrolier rusesc care transportă către Siria combustibil pentru avioane de luptă. “Acceptăm orice informaţie ce ne este prezentată prvind orice activitate care încălcă măsurile restrictive impuse de ONU sau UE”, a adăugat Ministerul de Externe al Ciprului.

Războiul civil sirian, care a început în 2011, a devenit un teatru pentru puterile globale rivale. Rusia şi Iranul îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad iar SUA, iar puterile europene şi din Golful Arab îi susţin pe rebelii care doresc înlăturarea lui Assad de la conducerea Siriei.

Rusia a schimbat cursul conflictului în favoarea guvernului lui Assad în 2015 când a intervenit cu lovituri aeriene. Moscova susţine că atacă doar militanţii Statului Islamic şi alte grupuri jihadiste, dar SUA şi aliaţii săi au acuzat Rusia că atacă inclusiv rebeli moderaţi care doresc înlăturarea lui Assad.

EU Council Regulation 1323/2014, introdusă în urmă cu 2 ani, interzice orice furnizare de combustibil pentru avioane de luptă către Siria din teritoriile UE, indiferent dacă acel combustibil provine sau nu din Uniunea Europeană.

În timpul unei perioade de 2 săptămâni în luna octombrie, petrolierele ruseşti au livrat Siriei 20.000 de tone metrice de combustibil pentru avioane de luptă – având o valoare de aproximativ 9 milioane de dolari – prin Uniunea Europeană, conform sursei UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe