Delegatul ONU în Siria: Estul oraşului Alep ar putea “dispărea până de Crăciun”

Delegatul special al ONU în Siria a declarat că zona estică a oraşului asediat Alep ar putea fi distrusă în interval de o lună. Aproximativ 225.000 de persoane locuiesc în Alep, sub ameninţarea foametei.
Clădiri distruse în oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.11.2016

După o vizită în Damasc, delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, s-a arătat foarte îngrijorat în ceea ce priveşte viitorul zonei estice a oraşului Alep. Într-un interviu publicat vineri de ziarul german Süddeutsche Zeitung, Mistura a repetat că, în condiţiile continuării bombardamentelor în ritmul actual, până de Crăciun nu va mai exista zona estică a oraşului Alep.

El a avut impresia că guvernul sirian urmăreşte să îşi amplifice activitatea militară în oraşul asediat, care este controlat atât de regim, cât şi de diverse forţe rebele.

Mistura a susţinut că este posibil ca forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad să reuşească să preia controlul asupra zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep când acesta va fi aproape distrus. Într-un astfel de caz, el a declarat că zeci de mii de refugiaţi se vor îndrepta spre Turcia.

Şeful grupului de voluntari sirieni Căştile Albe a declarat joi agenţiei de ştiri Reuters că rezidenţii asediaţi din Alep vor ajunge în stadiul înfometării în 10 zile.

Război de gherilă

Mistura a precizat că se teme că, în lipsa găsirii unei soluţii politice durabile, în anii următori va avea loc un război de gherilă în zonele rurale şi atacuri cu maşini capcană în oraşe. El a adăugat că nimeni, inclusiv Rusia, nu doreşte o astfel de situaţie. Împreună cu Iranul, Rusia este unul dintre cei mai mari susţinători ai preşedintelui Assad.

“Din acest motiv, credem că trebuie să existe un compromis pentru estul Alepului”, a adăugat Mistura.

În plus, el a afirmat că o victorie durabilă împotriva grupurilor teroriste Statul Islamic şi Frontul Nusra va fi posibilă doar dacă va exista o “soluţie politică cuprinzătoare” în Siria.

Rolul SUA

De asemenea, Mistura consideră că Rusia nu doreşte să fie trasă la răspundere pentru distrugerea estului oraşului Alep şi a făcut din nou un apel Moscovei pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa asupra regimului din Damasc.

El a susţinut că întâlnirile sale recente din capitala siriană au arătat că regimul lui Assad a fost impulsionat de comentariile făcute de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în timpul campaniei sale prezidenţiale, în legătură cu suspendarea suportului pentru rebelii sirieni. Totuşi, el a reamintit liderilor sirieni că orice preşedinte american s-ar confrunta cu o presiune şi indignare publică enorme dacă situaţia s-ar sfârşi cu o tragedie umană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor