Putin: Trupe ONU de menţinere a păcii ar putea fi trimise în zona de conflict din estul Ucrainei
alte articole
Kremlinul a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut comentariile în timpul unei conversaţii telefonice pe care a avut luni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
“Vladimir Putin a elaborat iniţiativa rusă de a crea o misiune ONU cu scopul de a facilita protejarea Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE”, a precizat Kremlinul, făcând referire la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
“Ţinând cont de gândurile exprimate de Angela Merkel, liderul rus a arătat disponibilitate pentru actualizarea funcţiilor misiunii ONU menţionată mai devreme, funcţii care sunt prevăzute într-un proiect de rezoluţie prezentat de Rusia Consiliului de Securitate al ONU”, a mai precizat Kremlinul.
“[Proiectul] urmăreşte ca trupele ONU de menţinere a păcii să poată păzi observatorii OSCE nu doar pe linia de contact după retragerea forţelor şi armamentului ambelor tabere, dar şi în alte locaţii unde MSM îşi efectuează inspecţiile”, a adăugat Kremlinul.
Într-o declaraţie, Cancelaria germană a afirmat că Putin “a convenit să renunţe la o limitare anterioară impusă asupra desfăşurării misiunii ONU” după ce cancelarul Angela Merkel a indicat că “unele schimbări în mandat au fost necesare”.
O propunere “ciudată”
În 5 septembrie, Vladimir Putin a cerut desfăşurarea unor trupe de menţinere a păcii uşor înarmate pentru a proteja observatorii OSCE care monitorizează conflictul din estul Ucrainei. Dar, el a indicat că aceste trupe vor opera doar de-a lungul liniei de front care separă forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.
Totuşi, Kievul a declarat că misiunea ONU ar trebui să patruleze întreaga zonă de conflict, inclusiv graniţa dintre Rusia şi regiunile est-ucrainene deţinute de separatişti, Doneţk şi Lugansk. De altfel, Kievul susţine că acea zonă de graniţă este folosită pentru a livra arme şi personal militar din Rusia în Ucraina. De asemenea, Ucraina a respins o cerere a Moscovei că orice desfăşurare de trupe ONU trebuie să fie acceptată de forţele separatiste.
“Scopul [misiunii] nu ar trebui să fie menţinerea ocupaţiei ruseşti şi legalizarea prezenţei militare ruseşti, ci o pace durabilă”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în 7 septembrie.
Poroşenko a declarat că propunerea lui Putin este “ciudată”, dar a adăugat că Ucraina este pregătită să discute orice propunere la ONU.
Conflictul izbucnit în aprilie 2014 între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane. În martie 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.
Războiul din estul Ucrainei a persistat în ciuda unui acord de încetare a focului semnat de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina şi separatişti în februarie 2015.