Şeful NATO cere Rusiei să permită monitorizarea exerciţiului militar de săptămâna viitoare

Rusia trebuie să permită observatorilor NATO să monitorizeze exerciţiul său militar de săptămâna viitoare, care va avea loc în apropierea statelor baltice, pentru a se asigura că acesta nu va fi folosit ca o acoperire sau ca un precursor pentru o acţiune agresivă împotriva vecinilor săi, a declarat Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Secretarul general al alianţei militare occidentale, Jens Stoltenberg, a precizat că Rusia trebuie să accepte observatorii NATO, respectându-se astfel un acord între cele două puteri privind exerciţiile militare ce implică peste 30.000 de soldaţi.

Stoltenberg a respins afirmaţiile Moscovei că exerciţiul Zapad 2017, care va fi desfăşurat împreună cu Belarus, va include mai puţin de 30.000 de soldaţi, susţinând că Rusia raportează eronat numărul participanţilor şi foloseşte anumite breşe pentru a evita monitorizarea. Unele estimări ridică numărul soldaţilor ce vor participa la Zapad la aproximativ 100.000.

De asemenea, Stoltenberg a avertizat că anumite exerciţii militare din trecut au fost folosite ca o modalitate pentru a pregăti invazii asupra altor teritorii.

Exerciţiul militar va avea loc în perioada 14-20 septembrie, la distanţă mică de graniţele Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei, care sunt aliaţi NATO.

Marea Britanie are un grup de luptă în Estonia, în timp ce NATO a staţionat soldaţi în celelalte două state baltice şi în Polonia.

“Fiecare naţiune, inclusiv Rusia, are dreptul de a efectua exerciţii cu forţele sale”, a precizat Stoltenberg la emisiunea Andrew Marr Show de la BBC One.

“Problema este că ei nu fac acest lucru într-o manieră transparentă şi am văzut în trecut că Rusia a folosit exerciţii militare masive ca acoperire sau ca un precursor pentru acţiuni militare agresive împotriva vecinilor săi".

“Acest lucru s-a întâmplat în Georgia în 2008 când [trupele ruseşti] au invadat teritoriul acesteia, şi în Crimeea în 2014, pe care [ruşii] au anexat-o ilegal".

“Aşadar, cerem Rusiei să fie pe deplin transparentă”.

Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon, a afirmat: “Cred că acesta este cel mai mare exerciţiu militar din ultimii patru ani, cu peste 100.000 de soldaţi ruşi şi belaruşi aflându-se acum la graniţa NATO”.

“Acest lucru este conceput pentru a ne provoca, pentru a ne testa sistemele de apărare şi din acest motiv trebuie să fim puternici”, a adăugat Fallon.

“Rusia ne testează, şi ne testează acum cu fiecare ocazie. Vedem o Rusie mai agresivă, şi trebuie să ne confruntăm cu acest lucru”, a mai afirmat oficialul britanic.