Kremlinul se distanţează şi mai mult de Occident. O companie chineză cumpără acţiuni Rosneft

Un conglomerat chinez cumpără un pachet de 14% din acţiunile gigantului petrolier rus de stat Rosneft pentru suma de 9,1 miliarde de dolari. Acordul va consolida şi mai mult obiectivul declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin de a reorienta vânzările energetice, dinspre Occident spre Beijing.
(Getty Images)
Andrei Popescu
09.09.2017

Cumpărarea acţiunilor Rosneft de către CEFC China Energy de la firma occidentală de investiţii Glencore a fost anunţată în 8 septembrie şi a avut loc după ce SUA a impus o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva Rusiei, care reduc oportunităţile companiilor occidentale de a menţine şi dezvolta legăturile cu firme şi companii ruseşti sancţionate, precum Rosneft.

Glencore a declarat că a vândut majoritatea acţiunilor sale Rosneft către CEFC la un preţ avantajos. Compania chineză a precizat că a plătit 9,1 miliarde de dolari, devenind una dintre cele mai mari investiţii chineze făcute vreodată în Rusia.

Kremlinul a urmărit să îşi extindă legăturile economice cu China de când SUA şi Uniunea Europeană au impus, în 2014, sancţiuni economice împotriva Rusiei, după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi în lupta lor cu forţele guvernamentale ale Kievului. Conflictul din estul Ucrainei a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane.

În prezent, Rusia este principalul producător mondial de petrol, în timp ce China este cel de-al doilea cel mai mare consumator de energie al lumii, după SUA.

Ca urmare a unei serii de acorduri pentru petrol, Rusia se află acum în fruntea listei de furnizori de petrol ai Chinei, depăşind chiar cel mai mare rival al său pe piaţa chineză, şi anume Arabia Saudită, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Glencore şi partenerul său au cumpărat un pachet de 19,5% din acţiunile Rosneft în decembrie 2016, într-un moment în care pieţele au aşteptat o relaxare a tensiunilor dintre Moscova şi Washington după alegerea preşedintelui Donald Trump, care a promis o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia.

Dar în această vară, Congresul SUA a adoptat sancţiuni mai dure ca niciodată împotriva Moscovei, ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Trump a semnat cu mari reţineri noua lege.

Rosneft este condusă de directorul executiv Igor Sechin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Vineri la Moscova, Sechin a declarat reporterilor că firma chineză CEFC va primi acces la câmpurile petroliere ale Rosneft şi la proiectele petrochimice din estul Siberiei.

Acordul reprezintă cea de-a doua cea mai mare achiziţie a Chinei în sectorul energetic extern, după cumpărarea în valoare de 15,1 miliarde de dolari a companiei canadiene Nexen de către compania chineză petrolieră de stat CNOOC în 2013.

La începutul acestui deceniu, Beijingul a oferit Rusiei un credit de 25 miliarde de dolari pentru a ajuta ţara să construiască un gazoduct din Siberia spre China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor