Putin şi Erdogan decişi să consolideze relaţiile militare. Turcia nu renunţă la sistemul rusesc S-400
alte articole
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit luni la Moscova de către omologul rus Vladimir Putin. Aceasta este cea de-a treia vizită a lui Erdogan în Rusia în acest an, evidenţiind cooperarea tot mai strânsă dintre cele două ţări, precum şi dorinţa Turciei de a sfida Statele Unite, potrivit Deutsche Welle.
Vizita lui Erdogan are loc după avertizările lansate recent de vicepreşedintele american Mike Pence cu privire la achiziţionarea de către Turcia a sistemului de rachete rusesc S-400. Pence a afirmat că Ankara riscă statutul de membru al alianţei militare vestice NATO, precum şi participarea la programul de avioane de vânătoare F-35 dacă nu va respecta cererea Washingtonului cu privire la anularea contractului încheiat cu Rusia pentru sistemele S-400.
Erdogan a declarat că Turcia nu va ceda presiunilor americane şi nu va renunţa la acordul cu ruşii.
“În privinţa sistemului S-400 am hotărât ce cale urmăm, am luat măsuri”, a susţinut liderul turc.
“Cei care ne spun să renunţăm la planurile noastre, cei care fac recomandări nu ne cunosc. Dacă am încheiat un contract, dacă am ajuns la un acord, atunci această treabă s-a rezolvat. Acesta este dreptul nostru suveran, aceasta este decizia noastră”.
Moscova şi Ankara trebuie “să amplifice cooperarea în sfera militaro-tehnică”, i-a declarat Putin omologului său turc în timpul discuţiilor de la Kremlin.
“Aceasta implică în primul rând finalizarea contractului de furnizare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Turciei”, a susţinut Putin înainte de a sugera că mai sunt planificate sau în desfăşurare şi alte proiecte militare.
De asemenea, Erdogan a promis că va introduce scutiri oamenilor de afaceri ruşi care doresc să investească în Turcia, iar Putin a precizat că cele două ţări s-ar putea angaja în proiecte comune privind dezvoltarea de echipamente militare de mare performanţă.
Cei doi lideri au discutat şi despre finalizarea unui gazoduct care va transporta gaz rusesc spre Turcia, despre construirea planificată a primei centrale nucleare turceşti şi cum ar putea cele două ţări să îşi coordoneze următoarele acţiuni în Siria.
SUA şi Turcia susţin grupuri rebele anti-guvernamentale diferite în războiul sirian. Astfel, armata americană a susţinut luptătorii kurzi sirieni din nordul ţării în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Însă Ankara îi consideră pe luptătorii kurzi sirieni drept terorişti care au legături cu separatiştii kurzi care operează în Turcia şi a promis că îi va elimina. În acelaşi timp, Rusia susţine forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva Statului Islamic, precum şi a facţiunilor rebele.