Turcia: Alegerile locale văzute ca un vot de neîncredere împotriva lui Erdogan. Partidul AKP contestă rezultatele
alte articole
Recep Tayyip Erdogan a afirmat că au existat „nereguli” în multe secţii de votare din Ankara şi Istanbul, după ce liderul turc a pierdut pe neaşteptate controlul asupra capitalei ţării în alegerile locale de weekendul trecut.
Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a anunţat că îşi va folosi „drepturile legale” pentru a se asigura că nu au avut loc fraude electorale în Ankara şi Istanbul. Partidul a pierdut controlul asupra capitalei Turciei şi are doar un uşor avantaj în competiţia pentru funcţia de primar al Istanbulului – rezultate care au fost percepute ca un vot de neîncredere pentru Erdogan, în condiţiile în care ţara se confruntă cu recesiune pentru prima dată în 16 ani. Totuşi, AKP a respins analizele, afirmând că au avut loc „voturi invalide şi nereguli în majoritatea celor 12.158 de secţii de votare din Ankara”, potrivit Express.co.uk.
Secretarul general al AKP, Fatih Sahin, a adăugat pe Twitter: „Vom folosi drepturile noastre legale la maxim şi nu vom permite ca voinţa cetăţenilor noştri să fie alterată în Ankara”.
Similar, AKP consideră că ar trebui luate măsuri în Istanbul pentru a se asigura că votul s-a desfăşurat în mod normal.
Numărătorile oficiale de voturi şi televiziunile turceşti, inclusiv agenţia de ştiri de stat Anadolu, îi încoronează deja pe candidaţii principalului partid din opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), atât în Ankara cât şi în Istanbul.
Dar, în cazul în care AKP, care are rădăcini islamiste, face apel după cum a promis, anunţarea rezultatelor oficiale va fi amânată pentru câteva zile.
Alegerile s-au desfăşurat duminică în 30 de oraşe, 51 de municipalităţi şi 922 de districte ale ţării.
AKP a fost confirmat că fiind cel mai mare partid la nivel naţional, obţinând 44% dintre voturi, dar pierderea unor oraşe cheie ar putea declanşa o schimbare majoră în peisajul politic al Turciei.
Erdogan a fost ales primar al Istanbulului în 1994 după un val de susţinere pentru politica islamistă şi, opt ani mai târziu, partidul său conducea ţara.
Berk Esen, profesor asistent de relaţii internaţionale la Universitatea Bilkent din Ankara, a comentat rezultatele din Ankara şi Istanbul, afirmând: „Este un rezultat teribil pentru Erdogan. Există o criză economică, există o criză internaţională din cauza impasului continuu cu SUA. În acelaşi timp, există o înfrângere electorală care arată partenerilor săi internaţionali şi opozanţilor săi domestici că [Erdogan] este destul de vulnerabil”.
Şomajul din ţară este în creştere şi costul de trai a crescut pe măsură ce inflaţia a ajuns la pragul de 20%, alimentând nemulţumirile poporului turc, care este deja îngrijorat în legătură cu puterea tot mai mare pe care a obţinut-o Erdogan asupra Turciei în 2018.
Lisel Hintz, profesor la departamentul de studii europene şi eurasiatice la Universitatea Johns Hopkins din SUA, a declarat: „Turcia are o credinţă robustă şi adâncă în structurile democratice şi societatea civilă este foarte optimistă. În ciuda ultimilor 16 ani, aceste lucruri nu s-au schimbat.”
„Întrebarea este: cât de mulţi oameni s-au săturat de mesajul lui Erdogan în această perioadă critică?”, a adăugat Hintz.