Discuţii la Moscova între Putin şi Erdogan. Relaţiile turco-americane în picaj
alte articole
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni luni la Moscova cu omologul rus Vladimir Putin, potrivit RFE/RL.
Vizita lui Erdogan are loc la câteva zile după ce s-a intensificat disputa dintre Washington şi Ankara din cauza potenţialelor planuri militare ale Turciei în Siria şi a achiziţionării de către turci a sistemului de apărare antirachetă rusesc S-400.
Turcia este membru NATO şi relaţiile sale cu Rusia au fost tensionate din punct de vedere istoric.
Însă Moscova şi Ankara au dezvoltat relaţii economice puternice după încheierea Războiului Rece şi s-au apropiat în ultimii ani, în contextul în care relaţiile Turciei cu SUA şi Uniunea Europeană s-au deteriorat.
Între timp, SUA şi alte ţări NATO au neînţelegeri cu Turcia cu privire la achiziţionarea sistemului S-400, insistând că acesta nu este compatibil cu sistemele alianţei vestice şi este văzut ca o ameninţare pentru avioanele de vânătoare americane F-35.
Washingtonul a cerut ca Ankara să anuleze acordul cu Rusia şi a suspendat participarea Turciei în programul F-35.
Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat în 3 aprilie că “Turcia trebuie să aleagă” între a rămâne un “partener major” în NATO sau a periclita “securitatea acestui parteneriat prin luarea unor decizii necugetate care ne subminează alianţa”.
În urmă cu câteva zile, Departamentul de Stat american a susţinut că Ankara ar putea fi supusă unor sancţiuni dacă va avansa cu achiziţionarea sistemului de rachete rusesc.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care s-a aflat la Washington pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianţei NATO, a declarat în 4 aprilie că este “inacceptabil” ca SUA să refuze să vândă arme Turciei şi, de asemenea, să insiste ca aceasta să nu cumpere un sistem de apărare dintr-o altă ţară.
Cavusoglu, care a precizat că “acordul privind S-400 este un acord finalizat” din care Ankara nu se va retrage, a sugerat crearea unui grup de lucru între Pentagon şi Turcia pentru a soluţiona disputa.
Dar Pentagonul a respins propunerea, susţinând că un “grup de lucru tehnic în acest stadiu nu este necesar şi aceasta nu este o modalitate pe care SUA o consideră a fi o soluţie”.
De asemenea, Departamentul de Stat a declarat că secretarul de stat american Mike Pence l-a avertizat pe Cavusoglu în privinţa “potenţialelor consecinţe devastatoare” în cazul în care Turcia ar lansa o ofensivă împotriva forţelor kurde susţinute de SUA în Siria.
SUA şi Turcia susţin grupuri rebele anti-guvernamentale diferite în războiul sirian. Astfel, armata americană a susţinut luptătorii kurzi sirieni din nordul ţării în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Însă Ankara îi consideră pe luptătorii kurzi sirieni drept terorişti care au legături cu separatiştii kurzi care operează în Turcia şi a promis că îi va elimina. În acelaşi timp, Rusia susţine forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva Statului Islamic, precum şi a facţiunilor rebele.