Putin numeşte un diplomat sancţionat de UE în funcţia de ambasador în SUA

Preşedintele Vladimir Putin l-a numit în funcţia de ambasador rus în SUA pe Anatoli Antonov, un diplomat care a fost sancţionat de UE pentru rolul său în criza provocată de Moscova în estul Ucrainei.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Lintao Zhang/Getty Images)

Numirea lui Antonov, care a îndeplinit funcţii atât în Ministerul de Externe cât şi în cel al Apărării, a fost anunţată luni pe website-ul Kremlinului.

Antonov, în vârstă de 62 de ani, a fost în ultimii câţiva ani un ferm susţinător public al politicii externe categorice a Rusiei, şi este văzut ca un negociator dur în multe probleme, inclusiv controlul asupra armelor.

În februarie 2015, Uniunea Europeană l-a adăugat pe Antonov pe lista cetăţenilor ruşi vizaţi de sancţiunile impuse Moscovei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a susţinerii separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Bruxelles-ul a declarat că Antonov a fost implicat în “susţinerea desfăşurării trupelor ruseşti în Ucraina”.

Canada şi Ucraina au impus, la rândul lor, sancţiuni împotriva lui Antonov, care a fost adjunct al ministrului Apărării în perioada februarie 2011 – decembrie 2016. Totuşi, SUA nu a urmat exemplul celor două state.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, care a izbucnit în aprilie 2014 şi are loc între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale ale Kievului.

Înainte de numirea sa în funcţia de ambasador, Antonov a fost adjunct al ministrului de Externe.

Antonov îl înlocuieşte pe Serghei Kisliak, care a fost ambasador al Rusiei la Washington începând cu 2008.

Întâlnirile lui Kisliak cu fostul consilier american pentru securitate naţională Michael Flynn şi cu alţi asociaţi ai preşedintelui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din SUA şi în timpul perioadei de tranziţie după victoria obţinută de Trump în 8 noiembrie 2016 sunt câteva dintre aspectele supuse mai multor investigaţii americane asupra presupusului amestec al Rusiei în procesul electoral şi asupra potenţialei colaborări între Moscova şi asociaţi ai lui Trump.

Anunţul Kremlinului privind numirea lui Antonov a fost făcut la scurt timp după ce Washingtonul a precizat că toate operaţiunile de viză “non-immigrant” (NIV) vor fi suspendate la Ambasada SUA din Moscova şi la consulatele americane din Rusia începând cu 23 august – fiind cea mai recentă evoluţie dintr-o serie de dispute care au afectat dur legăturile ruso-americane de când Vladimir Putin a obţinut cel de-al treilea mandat prezidenţial în 2012. Totuşi, misiunea diplomatică americană a precizat că aceste operaţiuni vor fi reluate de la 1 septembrie 2017, însă numai în clădirea principală a ambasadei de la Moscova.

Misiunea mult redusă a SUA în Rusia a mai reiterat că “ambasada SUA la Moscova şi trei consulate vor continua să furnizeze servicii de urgenţă şi de rutină cetăţenilor americani, chiar dacă orele de funcţionare se pot schimba”.

Măsurile privind vizele are loc după ce Kremlinul, ca răspuns la noile sancţiuni impuse de SUA împotriva sa, a cerut Washingtonului să reducă în mod dramatic personalul diplomatic prezent în Rusia.