ONU interceptează transporturi nord-coreene către o agenţie siriană responsabilă de armele chimice

Coreea de Nord a fost prinsă efectuând transporturi către o agenţie guvernamentală siriană responsabilă de programul de arme chimice al Siriei, conform unui raport confidenţial al ONU.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

În ultimele şase luni au fost interceptate două transporturi nord-coreene către agenţia siriană.

Raportul a fost realizat de un panel de experţi independenţi ai ONU şi a fost trimis la începutul acestei luni Consiliului de Securitate al organizaţiei internaţionale. Totuşi, raportul nu a menţionat unde au avut loc interceptările sau ce anume au conţinut transporturile.

Dezvăluirile au fost făcute în contextul în care mai mulţi diplomaţi şi oficiali suspectează faptul că Siria ar putea deţine în secret sau ar putea dezvolta arme chimice, în ciuda promisiunii de a nu face acest lucru.

Guvernul sirian a acceptat să îşi distrugă armele chimice în 2013 pe baza unui acord intermediat de SUA şi Rusia.

Totuşi, în timpul războiului civil sirian, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a susţinut că, în cel puţin două cazuri, a fost folosit gaz sarin interzis.

De asemenea, organizaţia a precizat că a fost utilizat clorul ca armă în timpul conflictului sângeros izbucnit în 2011.

Însă guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a negat în repetate rânduri că a folosit arme chimice.

Într-un raport de 37 de pagini, experţii au scris: “Panelul investighează cooperarea dintre Siria şi Coreea de Nord în privinţa armelor chimice interzise, a rachetelor balistice şi a armelor convenţionale”.

“Două state membre au interzis transporturile în Siria. Un alt stat membru a informat panelul că are motive să creadă că bunurile [livrate] făceau parte dintr-un contract între [compania minieră nord-coreeană] KOMID şi Siria”.

KOMID (Korea Mining Development Trading Corporation) a fost inclusă pe o listă neagră a Consiliului de Securitate al ONU în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe