Putin doreşte reformarea Senatului rus (revista presei)
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a propus o reformare a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, prezentându-le senatorilor un proiect de lege semnat de el şi trimis deputaţilor spre examinare, scriu ziarele moscovite de joi. Potrivit documentului, senatorii nu vor mai fi la cheremul guvernatorilor regiunilor. Pe de altă parte, unii senatori consideră că proiectul de lege dă posibilitatea şi unui criminal să intre în Senatul rus.
Principalul element de noutate este că fiecare pretendent la postul de guvernator trebuie să-şi stabilească în timpul campaniei electorale trei candidaţi pentru Senat. În cazul în care este ales, desemnează un senator dintre cei trei. Dacă atribuţiile senatorului selectat încetează dintr-un motiv sau altul, el poate fi înlocuit cu o altă persoană din listă.
Kommersant semnalează, însă, că aceste prevederi pot readuce Rusia la practica anilor '90, când oligarhii sau chiar structuri criminale din anturajul unui guvernator puteau ajunge în Senat. Liderul de la Kremlin a admis că există acest risc, dar a arătat că este în interesul candidaţilor la postul de guvernator să prezinte persoane demne de încredere, cunoscute, care să-l ajute să câştige alegerile. Novîie Izvestia precizează că noul proiect de lege exclude posibilitatea demiterii unui senator la iniţiativa guvernatorului sau a forului legislativ local. Senatorilor li se vor aplica aceleaşi reguli ca şi pentru deputaţi: ei vor putea fi privaţi de mandat doar din propria iniţiativă sau dacă Senatul va decide în acest sens.
Opozantul rus Serghei Udalţov a fost condamnat la 240 de ore de muncă forţată, fiind acuzat că a bătut o activistă a Gardei tinere, incident care s-ar fi petrecut în timpul unui protest faţă de apariţia unei baze NATO în oraşul Ulianovsk (est), relatează RBK daily. Autorităţile ruse au precizat că la Ulianovsk nu va exista o bază de transbordare a NATO, ci este vorba de depozite provizorii pentru încărcături nemilitare. Nezavisimaia Gazeta afirmă că organele de anchetă intenţionat acţionează dur şi grosolan, pentru a speria opoziţia.
Moscova şi Kievul vor fi prieteni fără gaz, titrează Nezavisimaia Gazeta. Relaţiile ruso-ucrainene traversează o criză prelungită, semnalează cotidianul. Principalul subiect discutat în cadrul vizitei premierului rus Dmitri Medvedev la Kiev a vizat preţul şi volumul gazului rusesc livrat Ucrainei şi posibile reduceri de preţ. Ministerul ucrainean al Energiei a anunţat diminuarea bruscă a volumului de gaz cumpărat, de la 40 la 27 de miliarde de metri cubi anul viitor. Kievul a lăsat să se înţeleagă că nu se teme de sancţiuni în cazul achiziţionării unui volum inferior celui stabilit în contractul cu Moscova. Monopolul rus Gazprom este dispus să negocieze şi acţionează, deocamdată, cu atenţie, mai scrie Nazavisimaia Gazeta.