Regimul Putin se va prăbuşi brusc (expert francez)
alte articole
Kremlinul se teme cel mai mult de forţele de stânga, care sunt conduse de asemenea oameni precum Serghei Udlaţov şi care ar putea atrage un număr din ce în ce mai mare de simpatizanţi. În mod paradoxal, în pofida faptului că astăzi protestatarii din Rusia aparţin păturilor asigurate ale societăţii, puterea continuă să se teamă de oamenii săraci, notează analistul francez Ariel Cohen, expert în problematica rusă în cadrul Fondului american Heritage. Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, expertul analizează importanţa recentelor acţiuni ale opoziţiei ruse.
La fel ca în perioada 1900-1917, puterea rusă nu poartă un dialog şi tratează opoziţia cu o lipsă totală de respect, refuzând să schimbe legile represive. După protestele din decembrie 2011, au fost desfăşurate reforme parţiale pentru alegerile de guvernatori şi pentru înlesnirea procedurii de înregistrare a partidelor, însă Kremlinul a început în acelaşi timp să-şi restabilească controlul în regiuni şi să contracareze crearea de coaliţii între partide, afirmă Cohen.
În opinia expertului, încă un an-doi regimul îşi va menţine controlul asupra situaţiei, însă el se îndreaptă în mod cert spre declin. Deocamdată, regimul arată ca fiind stabil, însă el se va prăbuşi rapid, la fel ca în 1990', declară Ariel Cohen, subliniind că legitimitatea puterii ruse scade şi că orice nou cataclism devine din ce în ce mai periculos.
Analistul formulează două asemenea 'cataclisme' posibile: scăderea preţurilor la petrol şi un război extern, care ar putea slăbi Rusia. Un alt pericol l-ar constitui, potrivit lui Cohen, emigrarea tineretului, care se cifrează astăzi la 3 milioane de persoane.
În interviu, Ariel Cohen vorbeşte de asemenea despre caracterul neunitar al opoziţiei ruse. Potrivit expertului francez, cea mai bună posibilitate ar fi pentru Rusia instalarea la putere a unei mişcări liberale. Dintre liderii opoziţiei ruse, analistul îi menţionează pe Ilia Iaşin şi Vladimir Râjkov, dar şi pe Alexei Navalnîi, care ar putea deveni un liant între liberali şi naţionalişti.
Întrebat despre atitudinea Moscovei în problema Siriei, Cohen subliniază că Rusia face o greşeală prin susţinerea acordată alawiţilor şi Iranului, deoarece acest lucru va ridica împotriva sa întreaga lume sunită.