Putin ar avea probleme de sănătate
alte articole
Kremlinul a dezminţit joi zvonurile că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar avea probleme cu spatele care l-au determinat să-şi amâne vizitele în străinătate şi care ar necesita o operaţie, relatează vineri agenţia Reuters.
Putin, al cărui mandat prezidenţial de şase ani a început în luna mai şi care a împlinit vârsta de 60 de ani pe 7 octombrie, a fost văzut şchiopătând la începutul lui septembrie în cursul unui summit Asia-Pacific organizat în oraşul Vladivostok (Extremul Orient rus).
Vladimir Putin, fost ofiţer KGB care se bucură de o largă autoritate la conducerea aşa-numitei structuri de putere ''verticală'' din Rusia, a cultivat mult timp o imagine de tip dur căruia nu-i stă bine o perioadă lungă de concediu de boală.
Trei surse guvernamentale au declarat pentru Reuters în ultimele zile că Putin are probleme cu spatele. Una dintre ele a afirmat că el ar avea chiar nevoie de operaţie într-un viitor apropiat.
Potrivit surselor, din calendarul pe noiembrie al lui Putin au fost scoase evenimentele, inclusiv o vizită în India care trebuia să aibă loc în curând, dar care a fost amânată pentru sfârşitul lui decembrie.
Afirmaţiile ''nu sunt conforme cu realitatea'', a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al lui Putin, precizând că liderul de la Kremlin nu are nici un fel de probleme cu spatele şi că nu intenţionează să îşi ia concediu.
''Puteţi vedea că el are reuniuni zilnice'', a afirmat Peskov, precizând că Putin şchiopăta în septembrie pentru că se rănise în timp ce făcea sport.
Şi totuşi, la începutul acestei luni, Putin nu a mers în Pakistan pentru un summit privind Afganistanul, cu participarea a patru state, şi nu a întreprins preconizata călătorie în Turcia. O sursă a afirmat că premierul Dmitri Medvedev este aşteptat să facă o vizită în Turkmenistan săptămâna viitoare.
''Şeful nu-i bine'', a afirmat una dintre surse, sub protecţia anonimatului. O altă sursă a afirmat că Putin a fost văzut recent purtând un brâu de spate.
''Nimeni nu a anunţat aceasta formal, dar toţi ştiu că vizitele în străinătate au fost anulate din cauza bolii sale'', declara o sursă.
Peskov a dezminţit că vizitele au fost anulate, precizând că vizita în India a fost reprogramată pentru sfârşitul lui decembrie şi că ''datele altor vizite nu au fost anunţate oficial''.
Deţinător al centurii negre la judo, Putin a fost filmat în ultimii ani călărind la bustul gol, făcând scufundări în Marea Neagră, schiind în Caucaz sau luptându-se cu focul dintr-un aeroplan în cursul unor incendii.
Condiţia sa fizică aparentă l-a ajutat să câştige de la început popularitate, spre deosebire de predecesorul său Boris Elţîn, care apărea uneori băut în public şi care a fost supus unei intervenţii pe cord în timpul mandatului său prezidenţial în 1996.
Rolul formal al lui Putin ca şef al statului şi poziţia sa din vârful puterii din Rusia, unde încuviinţarea sa este indispensabilă pentru orice, de la legislaţie la acordurile privind petrolul, fac din orice boală sau tratament medical o problemă foarte sensibilă.
La o reuniune cu analişti şi jurnalişti străini la reşedinţa sa din afara Moscovei care a avut loc joi, Putin nu părea să aibă dureri, dar, ca şi la alte recente apariţii în public, el stătea pe scaun aplecat în faţă, sprijinindu-şi toată greutatea pe antebraţul drept.
La summitul Asia-Pacific din septembrie de la Vladivostok a fost surprins de camerele TV plângându-se lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, că are restricţii de dietă.
După summitul de la Vladivostok a urmat un episod în care Putin a fost văzut zburând cu un deltaplan uşor cu aripi, împreună cu un stol de cocori crescuţi în captivitate, în încercarea de a determina păsările să migreze.
La acea dată, Peskov a afirmat că Putin şi-a presat muşchiul la un picior, dar că nu s-a rănit în timpul zborului cu cocorii.
Aflat la putere din 1999 în Rusia ca preşedinte sau premier, Putin ar putea să rămână la Kremlin până în mai 2024, când va împlini vârsta de 71 de ani, dacă va candida şi va fi reales în 2018.
Realegerea sa pentru un nou mandat în martie 2012, după patru ani ca prim-ministru, a provocat cele mai mari proteste din partea opoziţiei faţă de regimul său, determinate de suspiciuni de fraudă la alegerile parlamentare din decembrie 2011, câştigate de partidul său aflat la putere, Rusia Unită.