Putin aprobă prelungirea limitei privind numărul mandatelor prezidenţiale

Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
A.P.
11.03.2020

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că susţine un amendament constituţional care să extindă limitarea numărului mandatelor prezidenţiale, încaqzul în care Curtea Constituţională îl va aproba, a declarat marţi într-un discurs istoric, după ce partidul Rusia Unită a decis să sprijine o propunere care i-ar putea permite să rămână la putere până în 2036.

Parlamentarul Valentina Tereşkova a făcut propunerea în timpul unei sesiuni a Dumei de Stat în care parlamentarii urmează să voteze amendamentele constituţionale propuse de Putin în ianuarie.

Putin ar trebui să îşi termine mandatul conform Constituţiei în 2024, când se va încheia cel de-al patrulea mandat prezidenţial.

"Propun fie să ridicăm limitele prezidenţiale, fie să permitem actualului preşedinte să fie ales în funcţia de şef al statului, ca orice alt cetăţean, după intrarea în vigoare a Constituţiei modificate", a spus Tereşkova.

La scurt timp, Putin a făcut o vizită surpriză la Duma de Stat pentru a se adresa parlamentarilor cu privire la modificarea propusă, spunând că, deşi nu susţine eliminarea limitelor de termen, Curtea Constituţională a Rusiei ar trebui să se pronunţe asupra propunerii înaintate de Tereşkova pentru a-i permite să candideze din nou la preşedinţie.

Parlamentarii au aprobat modificarea propusă de Tereşkova de resetare a mandatelor prezidenţiale la câteva minute după discursul lui Putin.

Liderul Rusiei Unite din Duma, Serghei Neverov, a declarat că fracţiunea sa va susţine resetarea mandatelor prezidenţiale atunci când va fi redactat amendamentul.

Partidul Comunist al Rusiei s-ar opune oricărui amendament care anulează limitele prezidenţiale, a declarat Interfax citându-l pe deputatul Alexander Iuşcenko.

Putin, în vârstă de 67 de ani, a declanşat o furtună politică în ianuarie, când a propus brusc modificarea Constituţiei şi l-a demis din funcţia de prim-ministru pe aliatul său Dmitri Medvedev.

La scurt timp, Duma de Stat a aprobat în unanimitate proiectul de reformă constituţională în primă lectură, după mai puţin de două ore de dezbatere. A treia şi ultimă lectură - cu mai multe dispoziţii noi, care au fost votate în cea de-a doua lectură de marţi - poate avea loc în această săptămână.

Cetăţenii ruşi vor vota reformele constituţionale odată ce legislaţia va fi aprobată de ambele camere ale parlamentului. Votul a fost stabilit pentru 22 aprilie.

Reformele i-ar putea acorda lui Putin capacitatea de a-şi extinde puterea peste expirarea mandatului actual. Anterior, Putin a exclus această idee, susţinând că nu îi place practica din epoca sovietică de a avea lideri pe viaţă care mor în funcţie.

Potrivit MoscowTimes, sondajele recente au notat că aproximativ 27% dintre ruşi vor ca Putin să rămână la putere după 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor