Puşcaşii marini americani vor pregăti 900 de soldaţi ucraineni începând cu 20 aprilie

Aproximativ 900 de soldaţi ucraineni vor fi pregătiţi de puşcaşi marini americani într-o serie de sesiuni de antrenament care vor fi lansate în 20 aprilie, a anunţat în 29 martie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov.
Puşcaşi ai Marinei americane. (en.wikipedia.org)
Andrei Popescu
30.03.2015

Aproximativ 900 de soldaţi ucraineni vor fi pregătiţi de puşcaşi marini americani într-o serie de sesiuni de antrenament care vor începe în 20 aprilie, a anunţat în 29 martie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

“Acordul asupra exerciţiilor comune a fost încheiat în timpul negocierilor dintre preşedintele (Petro) Poroşenko şi vicepreşedintele american (Joe) Biden”, a declarat Avakov, adăugând că antrenamentele vor avea loc la baza militară Yavoriv din Lviv Oblast, în vestul Ucrainei, susţine Kyiv Post.

Avakov a susţinut că soldaţii ucraineni vor fi pregătiţi de 290 de puşcaşi ai Brigăzii 173 Aeropurtată, o unitate militară care face parte din trupele comune americano-europene şi care este stabilită în Italia. De asemenea, cunoscută sub numele de Soldaţii Cerului, brigada a luat parte la mai multe operaţiuni în Afganistan şi Irak în anii recenţi, conform website-ului său oficial.

Ministrul ucrainean de Interne a mai declarat că guvernul şi Garda Naţională au finalizat toate elementele pregătitoare.

“Trei serii de militari a câte 300 de luptători ai Gărzii Naţionale. Trei serii a câte opt săptămâni, iar apoi — exerciţii comune”, a declarat Avakov, adăugând că în total 900 de soldaţi ucraineni vor fi implicaţi în aceste exerciţii.

De asemenea, la aceste aplicaţii vor participa unităţi cunoscute ale Gărzii Naţionale precum Azov, batalionul Kulciţki, Jaguar, Omega, dar şi alte unităţi din oraşele Kiev, Harkov, Zaporojie, Odesa, Liov, Ivano-Frankivsk şi Vinniţa.

Avakov a afirmat că soldaţii ucraineni vor primi muniţii speciale şi mijloace de comunicare la sfârşitul aplicaţiilor, adaugă Kyiv Post.

Statele Unite au promis ajutoare neletale în valoare de 200 milioane USD pentru Ucraina, care ar urma sa fie folosiţi pentru achiziţionarea de staţii radio, radare anti-mortiere, dispozitive de vedere pe timp de noapte, ambulanţe militare şi provizii medicale. Primele vehicule militare americane de teren Humvee au sosit în Ucraina cu câteva zile în urmă.

Până acum, preşedintele american Barack Obama a rezistat apelurilor tot mai intense, venite din partea membrilor Congresului SUA, de a furniza arme letale Kievului, care este implicat în estul ţării într-un conflict separatist cu rebelii pro-ruşi.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor