"Punem capăt exploatării animalelor sălbatice în circuri!" - Petiţie online strânge zeci de mii de semnături

Unsprezece animale de circ au pierit, joi, în flăcări, în urma unui incendiu ce a cuprins clădirea în care acestea erau închise, readucând pe agenda publică subiectul exploatării animalelor pentru spectacole de divertisment.
Tigru în cuşcă (Pixabay)
Loredana Diacu
13.01.2017

Moartea a doi tigri şi a altor câteva animale aparţinând Circului Globus într-un incendiu izbucnit joi dimineaţa a determinat peste 32.000 de români să semneze o petiţie prin care cer încetarea exploatării animalelor sălbatice în circuri.

"Este nevoie de o legislaţie clară, care interzice aceste practici pentru todeauna!", susţin iniţiatorii petiţiei, care poate fi accesată aici

"Avem aproximativ 3890 de tigri rămaşi în libertate pe tot globul. Specia este grav ameninţată de dispariţie şi totuşi îi găsim în captivitate peste tot în jurul nostru.

Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5000 de tigri în captivitate şi din păcate nici ţara noastră nu este o excepţie.

Am putut vedea tigru ţinut ca pet la Arad, tigru ţinut în cuşcă de interlopi şi de grădini zoologice improvizate.

Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus.

Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferinţa animalelor în scopuri de distracţie n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni.

Abia când vom învăţa să tratăm animalele din jurul nostru cu respect, vom putea spune că am făcut paşi spre o societate civilizată.", se mai arată în petiţie.

Recomandăm şi: "Scoate-i ochiul, ca să-l loveşti mai bine!" - abuzuri la Circul Gartner

Reamintim că în anul 2015, fostul deputat Remus Cernea a propus Parlamentului un proiect legislativ care prevedea interzicerea folosirii animalelor sălbatice, fie ele născute în captivitate sau capturate din natură, în circurile din România. După o serie de avize şi rapoarte negative, proiectul a ajuns din nou în comisiile din Parlament şi ar putea fi adoptat.

"Nenorocirea de astăzi care a dus la moartea în chinuri groaznice a doi tigri, patru pisici, doi porcusori vietnamezi si trei caini readuce în discuţie tema cruzimii faţă de animale la circuri.

După cum ştiţi, în 2014, am iniţiat o propunere legislativă pentru a se interzice în România folosirea animalelor sălbatice la circ. Senatul a respins-o având avize şi rapoarte negative. Cu toate acestea, legea a obţinut peste 40 de voturi pentru la Senat ceea ce foarte rar se întâmplă la o lege nesusţinută de către un partid care a mai şi primit rapoarte negative.

La Camera Deputaţilor avizele şi rapoartele au fost din nou negative, însă am avut numeroase discuţii cu reprezentanţi ai mai multor partide şi, în una dintre ultimele şedinţe am reuşit in extremis să evităm respingerea în plen a legii şi să îi dăm o şansă să ajungă în dezbaterea noului parlament. Ea a fost retrimisă la comisii şi ţine de înţelepciunea şi deschiderea membrilor comisiilor să se obţină Rapoarte favorabile!", scria, pe Facebook, Remus Cernea, după incendiul ce a ucis animalele de circ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor