"Scoate-i ochiul, ca să-l loveşti mai bine!" - abuzuri la Circul Gartner

Robert Gartner.
Robert Gartner. (Fotograf amator)

Cei care se întreabă prin ce metode poate fi învăţat un elefant să danseze, să stea în picior pe o minge sau cine ştie ce alte minuni care stârnesc ropote de aplauze la circ, vor fi probabil impresionaţi de metoda de dresaj Gärtner:

"Trebuie să-i scoţi elefantului ochiul drept, ca să poţi să-l loveşti mai bine pe partea aceea." este de părere Gärtner sr., proprietarul circului cu acelaşi nume, pubicaţiei potrivit prijatelji-zivotinja.hr.

Acest "minunat" circ renumit în UE pentru relele tratamente aplicate animalelor şi pentru violenţe împotriva activiştilor ce militează pentru protecţia acestora, şi-a făcut apariţia şi în Bucureşti. Din menajaria circului face parte şi un elefant cu un ochi de sticlă, culmea coincidenţei, pe partea dreapta.

Aflând despre instalarea respectivului circ în parcarea Carrefour Orhideea, câteva zeci de tineri, activişti pentru drepturile animalelor sau pur si simplu oameni pe care cruzimea asupra animalelor îi revoltă, şi-au sacrificat weekendul trecut timpul liber, pentru a organiza un protest lângă circ, în încercarea de a conştientiza opinia publică asupra faptului că spectacolele cu animale la care îi invită familia Gärtner sunt în fapt abuzuri împotriva animalelor. Protestul iubitorilor de animale s-a lăsat însă cu scandal, îmbrânceli, lovituri, într-un final fiind necesară intervenţia poliţiei pentru a opri agresiunile împotriva protestatarilor.

Redăm în continuare relatările trimise pe adresa redacţiei noastre de doi dintre doi tinerii agresaţi sâmbătă 20 octombrie, în faţa circului. Le vom folosi iniţialele numelor celor ce ne-au scris, pentru protejarea siguranţei acestora, având în vedere istoricul de fapte violente al Circului Gärtner (potrivit Animal Friends, în Krizevci - Croaţia, angajaţii circului au aruncat cu pietre în actiuvişti, în Dugo Selo - Croaţia, un angajat al circului a bătut o activistă şi un membru în Consiliul oraşului, în Umag, angajaţii aceluiaşi circ au spart nasul unui activist, iar în Zadar - de asemenea Croaţia - circarii lui Gartner au ameninţat că vor rupe gâtul unui protestar.

Declaraţia lui R.P., agresat de Robert Gärtner:

"Am primit o informaţie că circul Gärtner se află în Bucureşti. Am investigat online şi am aflat despre istoricul lor violent (http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php?id=328). Între timp am aflat că mai multe persoane or să meargă la acest circ ca să vadă ce se întâmplă. Eu am plecat sâmbătă, la ora 16:00, însoţit de 2 prietene ca să fotografiez elefanţii, situaţia în care se afla, să văd cum sunt ţinuţi etc.

Timp de 20 de minute am făcut fotografii, am făcut un tur de circ, am fotografiat prin spate, şi când m-am întors în acelaşi punct am observat scandal mare, moment în care am pornit modul video la aparat.

După un minut, se vede cum directorul circului, deşi nu l-am filmat insistent pe el, a venit şi m-a lovit, deşi dădeam în retragere (se poate observa pe video când îi zic să mă lase în pace). Mi-a dat foarte tare cu pumnul în cameră, şi cu camera în faţă. Apoi după câteva minute, de la distanţă, îmi făcea semn cu mâinile că îmi rupe gâtul dacă nu plec. (...) Cei de la securitate mă intimidau mereu, că nu am voie să filmez, deşi era un spaţiu de interes public şi erau oameni agresaţi. Cei de la securitate jigneau oamenii am auzit cuvintele "va băgaţi în venă"... cei de la firma de securitate s-au comportat în cel mai neprofesional mod. Exact ca nişte golani, inclusiv şeful Nei Guard, care era în civil, agresa oamenii, ameninţa, nu vroia să se legitimeze. Cei de la securitate n-au chemat poliţia. Poliţia a venit la apelul uneia dintre fetele agresate. Am identificat poliţiei persoana care m-a agresat, Robert Gärtner, directorul circului. Aceeaşi persoană a lovit şi o fată în bărbie. Am fost la poliţie şi am depus plângeri penale

Declaraţia domnişoarei CLE, lovită de angajaţii circului Gärtner:

"Când am ajuns la 16:30 în zonă, circul îşi terminase primul spectacol din zi şi îşi scosese elefanţii pe post de exponat într-o îngrăditură nu mai mare de 10x10m. Se puteau vedea clar cicatrici pe pielea lor şi glezne umflate. În plus, am surprins unul din elefanţi lăcrimând, iar celălalt având ochiul drept din sticlă.

Trebuie să-i scoţi elefantului ochiul drept, ca să poţi să-l loveşti mai bine pe partea aceea!

(...) Intenţia noastră era de a protesta paşnic şi tacit. Prima pancartă a mea îl înfăţişa pe Robert Gärtner şi citatul despre cum trebuie "dresaţi" elefanţii, însă după câteva secunde m-am trezit asaltată de una din angajatele circului care a început să ţipe susţinând că e soţia celui din poză şi ameninţându-mă că mă bate, mi-a furat pancarta şi mi-a rupt-o, apoi încă 1 circar a tras de plasa pe care o aveam la mine şi în care aveam alte 2 pancarte, rupându-mi-o. M-am retras într-o parte scoţând o altă pancarta, rezultatul fiind acelaşi, cu şeful de la pază furând-o, îndoind-o şi aruncându-mi-o, iar angajata circului prinzându-mă chiar cu mâna de gât. Am reuşit să scap din strânsoare şi să mă retrag şi mai mult spre trotuar. În tot acest timp, cei de la pază şi circarii ne asaltau, ne înjurau, ne ameninţau, ne intimidau şi ne îmbrânceau. La un moment dat, acelaşi şef de pază m-a prins de braţ, trăgându-mă cu putere înspre trotuar, şi deoarece am opus rezistenţă, m-a strâns şi mai tare, lăsându-mi vânătaie pe antebraţul drept, pentru care am şi depus cerere de certificat medico-legal.

Aflaţi pe trotuar, cei de la pază au continuat să ne vorbească urât şi să folosească fel şi fel de apelative iar eu am scos telefonul pentru a-i fotografia şi a îi înregistra. Unul din paznici a încercat de două ori să îmi fure telefonul din mână fără succes însă, în schimb într-un moment de neatenţie, a reuşit să mi-l ia unul din angajaţii circului, s-a îndepărtat în fugă câţiva metri şi l-a trântit cu putere de pământ, distrugându-l, după care a fugit în incinta circului. În tot acest timp, cei de la pază susţineau că au chemat poliţia, dar de fiecare dată când le sugeram să lase organele de ordine să-şi facă datoria, ignorau apelul nostru şi continuau să ne îmbrâncească. (...)

Una din fete a fost lovită în bărbie chiar de Robert Gärtner, care apoi ne-a făcut pe toţi animale. În urma loviturii primite, fata a sunat la poliţie, fiind de altfel singura care a reclamat incidentul, din spusele ulterioare ale poliţiştilor. Se impune întrebarea: dacă aşa se comportă circarii cu oamenii, considerându-i animale, cum se comportă oare cu elefanţii şi restul animalelor pe care le au în grijă?

Chiar şi după sosirea echipajului de poliţie, atât angajaţii circului, cât şi echipa de pază Nei Guard au continuat folosirea de apelative la adresa noastră, unul din ei susţinând că am fi plătiţi pentru acţiunea făcută şi că unul din protestatari, un băiat slăbuţ şi bolnav de hemofilie, "şi-a băgat în venă" înainte de a veni. După ce poliţiştii au identificat agresorii, am plecat la secţia 20 de poliţie unde am depus plângeri penale, eu personal pentru agresiune, tâlhărie şi distrugere de bunuri." ne scrie domnişoara L.E.C.

Patru persoane au depus plângeri la secţia 20 de Poliţie din Bucureşti, ca urmare a acestui "incident", pentru loviri şi violenţe, distrugere şi tâlhărie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, plângerile sunt investigate de poliţiştii secţiei 20, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Circul Gärtner urmează să plece pe 26 octombrie din Bucureşti, însă purtătoarea de cuvânt a Poliţei ne-a asigurat că ancheta se va desfăşura ca la carte şi că poliţia îşi va face datoria.

Din păcate lucrurile sunt însă mai complicate. Aşa cum atrag atenţia activiştii, dacă angajaţii circului nu s-au sfiit să lovească oameni în prima zi iar Robert Gärtner nu a avut nicio jenă să dea un pumn în bărbie unei fete fragile,"de un metru cincizeci, cu mâinile ridicate", ca să citez pe cineva din anturajul ei, cum se poartă oare cu animalele care nu ascultă de comenzile lui. Aşa cum s-au întrebat activiştii, este oare o coincidenţă că unul din elefanţii menajeriei Gärtner este orb de un ochi?

Unul dintre membrii familiei Gärtner a fost ucis de un elefant , scrie publicaţia prijatelji-zivotinja.hr, ceea ce nu a pus însă punct violenţelor asupra animalelor. Ne facem aşadar datoria şi transmitem mesajul pe care l-am primit de la activişti:

"Mi se pare stupid că ne considerăm fiinţe evoluate, ne place foarte mult să părem "iubitori" şi "păsători" iar în acelaşi timp abuzăm fiinţe nevinovate doar pentru că putem, pentru că sunt lipsite de apărare, pentru ca toate lumea din jurul nostru o face, pentru că strămoşii noştri au făcut-o, deşi acum nu mai este necesar.

Regula de aur: Comportă-te cu ceilalţi aşa cum ai vrea să se comporte ei cu tine. Elefanţii aceia stau de 30-40 de ani cu gaşca de brute a lui Gärtner...nici nu-mi pot închipui prin ce trec. În circ elefanţii sunt bătuţi cu parul. https://www.youtube.com/watch?v=1184fjfrMSA Asta doar un exemplu. Oamenii duc copii la circ ca să vadă ce? După ce că maltratăm animalele în toate modurile posibile, experimentăm pe ele, le tratăm ca pe bunuri de consum, le devorăm fără să fie nevoie, le distrugem habitatul, iar cireaşa de pe tort este circul: mai şi râdem de ele că sunt obligate să imite comportamente umane. Umilinţa supremă.", ne scrie R.P.