O cauză necunoscută provoacă moartea a 121.000 de antilope în Kazakhstan
Experţii internaţionali investighează moartea bruscă a peste 100.000 de antilope Saiga aflate pe cale de dispariţie în Kazakhstan, existând temeri că o specie care a dăinuit de pe vremea Epocii Glaciare ar putea fi scoasă din “joc”, conform Christian Science Monitor.
Aproximativ 40% din populaţia kazahă de antilope Saiga a murit în ultimele două săptămâni. Experţii în sănătatea animalelor suspectează că o boală respiratorie ar putea fi de vină.
Kazakhstanul, cea de-a noua ţară ca suprafaţă din lume, găzduieşte aproximativ 90% din populaţia lumii de antilope Saiga, care se evidenţiază prin coarnele în formă uşoară de liră şi prin nasul lung şi coroiat, în formă de trompă.
Aproximativ 300.000 de antilope Saiga trăiau în stepele din Kazakhstan în 11 mai, când a fost descoperită prima antilopă moartă. În 27 mai, aproape 121.000 de antilope moarte au fost descoperite în trei zone imense în care se găseşte habitatul lor obişnuit, au declarat oficialii din Ministerul kazah al Agriculturii.
Pasteurellosis este o boală bacteriană despre care se crede că infectează oamenii dar şi vitele, iepurii, pisicile şi câinii. Bacteria acestei boli apare în mod natural în tractul respirator superior, dar experţii susţin că aceasta i-ar putea afecta pe cei cu sisteme imunitare compromise, adaugă Christian Science Monitor.
Experţii din Marea Britanie, Germania şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor au intervenit pentru a ajuta savanţii kazahi la investigaţii.
Turme imense de antilope Saiga au trăit pe Pământ alături de mamuţi şi tigri cu dinţi sabie (Smilodon). Mamuţii şi tigrii au dispărut, dar antilopa Saiga a supravieţuit şi a devenit apreciată pentru carnea sa delicioasă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.