Puieşti: locul unde Chevron a dat de beton
alte articole
Tentativele Chevron de a îşi extinde activitatea în judeţul Vaslui se izbesc de împotriviri. Consilierii locali din comuna Puieşti, localitate unde compania americană doreşte să înceapă explorarea (în vederea exploatării) gazelor de şist intenţionează să organizeze la începutul anului 2014 un referendum în localitate privind interzicerea exploatărilor Chevron. Consilierii vor emite în penultima zi a anului o decizie în acest sens.
Intervievat de Digi24, Costel Moraru, primarul comunei unde Chevron se declara împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, afirmând că de aceeaşi părere sunt şi majoritatea colegilor săi din Consiliul Local:
"Din punctul de vedere al Consiliului Local am tot sprijinul, iar majoritatea sunt de acord cu interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei Puieşti. E vorba de apă, mediu, de sol, de plante, despre femeile gravide. Au probleme. Din punctul meu de vedere, nu sunt de acord nici cu explorarea nici cu exploatarea."
De altfel, în urmă cu o săptămână, primarul Costel Mocanu informa că la nivelul comunei Puieşti s-au dat două hotărâri de Consiliu Local care interzic amenajarea şi exploatarea gazelor de şist.
Puieştiul tinde să se înscrie pe lista de eşecuri Chevron. Pe 19 decembrie, reprezentanţi companiei gazifere, însoţiţi de membri ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului (ANRM) au organizat o dezbatere publică în comună, în încercarea de "a îi convinge" pe localnici că lucrările de explorare nu vor reprezenta nici un pericol pentru ei.
La întrunirea ţinută în Căminul Cultural, oficialii ANRM şi Chevron au fost huiduiţi "la scenă"' deschisă şi li s-a strigat "Hoţii, Hoţii!" în momentul în care au explicat că mediul nu va fi afectat de instalarea sondei Chevron.
Chevron a ignorat aceste reacţii ale localnicilor şi a declarat că întâlnirea a fost "un succes."
Puieşti este cea de a patra zonă din judeţ, după Pungeşti - Siliştea, Popeni şi Băceşti - Păltiniş, unde Chevron a primit de la Consiliul Judeţean Vaslui aviz pentru explorarea gazelor de şist, spre nemulţumirea localnicilor şi a edililor locali:
"Statul român a făcut contract cu Chevron, dar nu a găsit de cuviinţă să facă contract cu cetăţenii acestei localităţi, cu cetăţenii acestei ţări. Au trimis lacheii să ne explice ceea ce noi de fapt ştiam. Că ei urmează doar o procedură, dar vor face tot cum vor ei”, declara consilierul local Ion Dulca, citat de digi24, după întâlnirea informală cu Chevron şi reprezentanţii ANRM."
În prezent Chevron a demarat efectiv lucrările doar la Siliştea - Pungeşti. Lucrările au început şi continua şi în ciuda dezacordului localnicilor care sunt total împotriva exploatării gazelor de şist. Comuna a fost decretată zonă de siguranţă specială şi este păzită şi zi noapte de jandarmi.
Localnicii, care nu s-au lăsat convinşi cu vorbă bună de Chevron sunt "convinşi" acum cu forţa de autorităţi să renunţe la orice forma de protest. Oamenii sunt legitimaţi şi dacă ies până la fântână să ia apă, se dau amenzi pentru orice pretext iar pe 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis echipele în zonă, localnicii ieşiţi în drum să oprească înaintarea utilajelor au fost bătuţi, agresaţi şi arestaţi de jandarmi.
În prezent în jur de 20 de pungesteni şi activişti anti fracturare hidraulică veniţi în zonă să îi sprijine pe localnici sunt în greva foamei. Desigur, acest lucru nu "perturba" lucrările Chevron
Şuletea încurajează prin exemplul ei
În timp ce Pungeştiul este zonă cucerită de jandarmi, o altă comună vasluiană, Şuletea, a reputat o victorie notabilă în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Primăria din localitate a obţinut în instanţă menţinerea deciziei privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor prin fracturare hidraulică, contestată de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Prefectura Vaslui.
Prefectura contestase decizia Consiliului local, declarând că „statul este singurul subiect de drept care poate avea în proprietate resursele subsolului şi singurul care asigură şi reglementează exploatarea acestora”, subliniind că „bogăţiile subsolului sunt de interes naţional”. Instanţa a arătat însă că, deoarece gazele de şist nu sunt menţionate în Legea Petrolului şi nici nu rezultă din vreun text de lege că ar fi bunuri de uz sau de interes public naţional sau judeţean, Consiliul Local poate decide interzicerea exploatării lor.
Primarul din Şuletea speră că victoria lui să motiveze şi alţi primari din localităţile vizate de Chevron.