Traian Băsescu despre votul în Diaspora: „Se prefigurează un dezastru”

Pe punctul de a reintra în forţă în viaţa politică, Traian Băsescu a avertizat că nici PNL nici PSD nu-şi doresc, în realitate, o lege a votului prin corespondenţă.
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
06.10.2015

Pe fundalul aşa-zisei greve japoneze a PNL şi a asumării şefiei comisiei de cod electoral de către PSD, fostul preşedinte Traian Băsescu a opinat că se prefigurează un dezastru, dat fiind că deşi PSD şi PNL susţin public că vor votul prin corespondenţă, în realitate, se opun acestui lucru.

„Azi am avut o discuţie lungă cu Cristi Diaconescu şi cu Eugen Tomac despre dezastrul care se prefigurează în legătură cu nerespectarea cuvântului dat în cazul legii votului prin corespondenţă. Toate analizele arată că ambele mari partide nu doresc votul prin corespondenţă. Dintre ele, PSD e mai cinstit că măcar spune pe faţă că nu vrea, PNL susţine că vrea, dar, în realitate, face tot ce se poate pentru ca votul prin corespondenţă să nu fie o realitate la alegerile din 2016”, a declarat Traian Băsescu, care, marţi, a reconfirmat că până înainte de 10 octombrie se va înscrie în PMP.

Declaraţiile fostului preşedinte vin în contextul în care, acuzând PSD-ul că nu vrea să adopte legea votului prin corespondenţă, parlamentarii PNL au intrat într-o aşa-zisă grevă japoneză iar social-democraţii, speculând situaţia, şi-au asumat şefia comisiei de cod electoral, la care liberalii renunţaseră, Dragnea anunţând că se vor face eforturi pentru adoptarea, de urgenţă, a unei legi privind votul în Diaspora.

Şefia comisiei de cod electoral a rămas vacantă în septembrie, în urma demisiei liberalului Mihai Voicu, care a acuzat PSD de tergiversarea adoptării proiectului. La momentul respectiv, societatea civilă a acuzat că, de fapt, întreaga clasă politică la putere îşi afirmă susţinerea pentru votul prin corespondenţă doar ca exerciţiu demagogic, fără a fi dispusă să întreprindă acţiuni concrete pentru adoptarea legii în timp util. Reamintim că pentru ca o astfel de lege să poată produce efecte la alegerile din 2016, trebuie adoptată cu 12 luni înainte.

„PNL a abandonat fără un motiv concret preşedinţia Comisiei pentru legile electorale, producând astfel, în mod nejustificat, o criză susceptibilă să întârzie decisiv adoptarea unei legi privind votul prin corespondenţă iar PSD, deşi afirma că este de acord cu votul prin corespondenţă, nu a prezentat nici până la această dată un proiect de lege propriu sau un set de principii operaţionale, pe baza cărora să se poată construi un asemenea proiect” semnalau, în 23 septembrie, reprezentanţii Politică fără Bariere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor