PSD aplică scenariul Roşia Montană şi la eşecul privatizării CFR

"Inevitabilul" s-a produs, privatizarea CFR Marfă a eşuat. Gruia Stoica nu a achitat luni cele 170 de milioane de euro datorate statului pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR.
Ionel Blănculescu şi Victor Ponta. (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.10.2013

"Inevitabilul" s-a produs, privatizarea CFR Marfă a eşuat. Gruia Stoica nu a achitat luni cele 170 de milioane de euro datorate statului pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR.

GFR şi Comisia de Privatizare nu au ajuns la consens în cadrul ultimei runde de discuţii ce a avut loc luni la Ministerul Transporturilor. Gruia Stoica nu a obtinut nicio prelungire a termenului pentru plata şi preluarea acţiunilor CFR Marfa, astfel încât privatizarea se va anula.

Motivele oficiale invocate de GFR pentru eşecul privatizării sunt lipsa acordului unor bănci creditoare ale CFR Marfă pentru schimbarea acţionariatului şi lipsa avizului Consiliului Concurenţei.
Reacţii după eşecul privatizării CFR Marfă

PSD acuză statul de incompetenţă şi dă dreptate GFR

Aflat la Iaşi, Ponta nu a ieşit direct la rampă să comenteze privatizarea CFR. A ieşit însă în faţa presei, consilierul său onorific, pentru a cere demisia de onoare a preşedintelui comisiei de licitaţie, care se face vinovat de "incompetenţă" şi de gestionare defectuoasă a relaţiei cu o "companie puternică, responsabilă şi onorabilă cum e GFR.

„Dacă s-a întâmplat ceva bun e faptul că o companie puternică, cum e GFR, şi-a câştigat respectabilitatea şi onorabilitatea printr-un mod exemplar, în care a parcurs toate etapele de participare la licitaţie, atunci când această companie era într-un fel aruncată într-un coş al neîncrederii. A participat la fiecare depunere de capital şi iată, azi, de şase ore - şi poate asta e proba supremă a incompetenţei acestei comisii de licitaţie. În loc să fie lăsată să plece să îşi vadă de treabă, să îşi recupereze prejudiciile create în această perioadă de timp, pentru că probabil că au consumat şi timp şi bani, iată şase ore te rogi de GFR să nu cumva să se întoarcă împotriva comisiei să ceară daune. Ce poate fi mai josnic decât această comisie care se roagă şase ore de grupul GFR?”, a declarat Ionel Blănculescu.

Se repetă scenariul Roşia Montană când, în momentul în care s-a vorbit despre o posibilă reziliere a constractului cu RMGC, V. Ponta a vorbit imediat despre cum va trebui să plătească statul despăgubiri de 2 miliarde de dolari. Acum, statul este acuzat din nou de incompetenţă ceea ce îi dă apă la moară onorabilului Gruia Stoica să ceară despăgubiri, cum a şi ameninţat în repetate rînduri că va face, de altfel.

Ramona Mănescu afirma că nu comisia şi nu ministerul sunt cei vinovaţi

Ministrul Transporturilor demontează motivele invocate de Gruia Stoica. Tot ce a făcut Stoica a fost să tergiverseze şi să încurce lucrurile pentru a nu plăti. Nu la timp, cel puţin. Iar statul, afirmă Mănescu, şi îndeplinit obligaţiile ce îi revin.

"Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi, renunţând la condiţiile suspensive din contract. Au fost trei astfel de condiţii la care s-a făcut referire: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului, condiţie îndeplinită de vânzător, o altă condiţie suspensivă se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, aceasta fiind exclusiv în sarcina cumpărătorului, care ar fi putut face notificare imediat după ce a câştigat licitaţia [în luna iunie - n.r.], însă a făcut acest lucru la 22 de zile de la semnarea contractului (începutul lunii septembrie - n.r.), şi aceasta doar după ce a fost notificat de comisia de privatizare", a afirmat Mănescu.

Cea de a treia condiţie constă în obţinerea de către vânzător de la finanţatorii interni şi externi ai CFR Marfă a acordului de modificare a structurii acţionariatului companiei. Comisia de privatizare, a declarat ministrul Mănescu, a trimis la timp notificările către bănici, însă nu toate şi-au dat acordul până la data limită de finalizare a privatizării CFR.

În concluzie, acordul de preluare a CFR Marfă se desfiinţează şi privatizarea se va relua. Iar comisia de privatizare şi consultantul [Deloitte şi Muşat şi Asociaţii n.r.] analizează oportunitatea reţinerii garanţiei de 10 milioane de euro depusă de GFR, a declarat Ramona Mănescu luni.

Gruia Stoica

Pentru că e român şi patriot, deşi a fost dezamăgit de această privatizare, Stoica declară că va participa din nou, mereu şi mereu, la orice licitaţie care se va (re)organiza. De asemenea, Stoica s-a plâns de rele tratamente din partea comisiei de privatizare, care l-a ţinut peste 6 ore pe la uşi.

"Astăzi am fost invitaţi să fim informaţi că nu putem face plata pentru că nu s-au îndeplinit condiţiile. Voi participa de 100 de ori dacă va fi scoasă la privatizare, pentru că e ţara mea. Stau de şase ore şi jumătate. Ne-am văzut şi cu doamna ministru", a declarat luni seara, patronul GFR, Gruia Stoica.

Acele şase ore şi jumătate la care se referă Stoica sunt cele pentru care comisia de privatizare a fost aspru criticată prin vocea lui Blănculescu, de Ponta şi PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor