PSD-ALDE au trecut primul hop major. Legile Justiţiei merg acum la Senatul condus de Tăriceanu

Nerăbdare mare în coaliţia PSD-ALDE să treacă prin Parlament legile Justiţiei. După ce au adoptat cu o zi în urmă, imediat după şedinţa de comemorare a Regelui Mihai, noul statul al magistraţilor în Camera Deputaţilor, miercuri au fost supuse la vot şi ultimele două legi din pachet.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.12.2017

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri seară, proiectele PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Următoarea oprire: Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Legea 304 a fost adoptată cu 177 voturi "pentru" şi 79 voturi "contra", iar legea 317 privind CSM - 177 voturi "pentru", 78 "contra".

Votul de astăzi a fost dat după ce în prealabil Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat astfel încât dezbaterile să aibă loc pe repede înainte. Opoziţia l-a acuzat de abuz în serviciu pe Eugen Nicolicea, deputatul PSD care conduce comisia de Regulament.

Una dintre prevederile considerate cele mai toxice în legea 304 vizează independenţa procurorului - "Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice". Se adaugă "netemeinice" în textul legii.

O alta vizează înfiinţarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei secţii speciale de Investigare a infracţiunilor comise de magistraţi. O astfel de secţie, consideră magistraţii, poate fi o nouă SIPA, cu alte cuvinte, un instrument de intimidare a procurorilor şi judecătorilor care nu sunt obedienţi.

Referitor la legea 317, interesant este că pe tot parcursul ei, sintagma sistem judiciar e înlocuită cu Justiţie, astfel, plenul CSM soluţionează cererile privind apărarea "independenţei justiţiei" în loc de apărarea "independenţei sistemului judiciar".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor