PNL, USR şi PMP anunţă "sfârşitul democraţiei". Regulamentul Camerei, masacrat de Partidul-stat

În ciuda protestelor vehemente ale Opoziţiei care a acuzat o adevărată lovitură dată democraţiei, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Camera Deputaţilor a modificat regulamentul astfel încât rivalii lor să fie împiedicaţi să-şi mai susţină propunerile în plen şi să întârzie votarea legilor Justiţiei.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Camera Deputaţilor a aprobat miercuri, cu 176 voturi "pentru" şi 88 voturi "împotrivă", modificarea Regulamentului astfel încât opoziţia să fie împiedicată să-şi susţină în plen amendamentele respinse de comisiile parlamentare. Legile dorite de putere, precum cele ale justiţiei, vor putea fi astfel adoptate pe repede-înainte, fără prea mari bătăi de cap din partea adversarilor.

La scurt timp după adoptare, hotărârea privind modificarea regulamentului a şi apărut în Monitorul Oficial, astfel încât coaliţia să poată vota în linişte ultimele două legi ale Justiţiei aflate astăzi pe ordinea de zi - Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Votul şi dezbaterile pe această temă din plen au avut loc pe fundalul protestelor Opoziţiei, care au variat de la fluierături şi vociferări, până pancartele afişate de cei de la PMP cu mesajele precum "Jos Cenzura!" şi "Parlamentul nu e moşia lui Dragnea".

PNL: Să le fie ruşine!

"Astăzi în Parlamentul României s-a făcut un pas spre dictatură! Îmi pare grozav de rău că am ajuns să trăiesc aceste momente în Parlamentul României. PNL a votat împotriva modificării la regulamentul Camerei Deputaţilor prin care, de acum înainte, tot ceea ce înseamnă poziţie firească a opoziţiei pe anumite proiecte de lege, manifestată prin amendamente respinse, va fi imposibilă în Camera Deputaţilor. Votul de astăzi al acestei majorităţi nocive României, PSD, ALDE şi din păcate UDMR, pune capăt unei democraţii în instituţia care reprezintă baza dezbaterii şi exprimării libere.

Au intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentale - dreptul la libera exprimare, dreptul individual de a vota în cunoştinţă de cauză. Astăzi PSD, ALDE şi UDMR au creat cadrul pentru ca un grup de interese cu comportament infracţional să decidă în Camera Deputaţilor după bunul plac pentru a-şi salva pielea de propriile dosare în faţa justiţiei! Să le fie ruşine!", a declarat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

USR: Asistăm la instaurarea Dictaturii Partidului Stat

"Astăzi, dictatura Partidului Stat PSD a făcut primii paşi prin închiderea gurii opoziţiei. Astăzi PSD, ajutat de ALDE şi UDMR, a modificat regulamentul Camerei Deputaţilor folosind o serie de abuzuri procedurale cât şi falsuri în acte publice. Dacă majoritatea parlamentară ne oferă lămâi astăzi prefer să fac o limonadă. Şi la câte lămâi ne-aţi oferit, domnilor din PSD şi ALDE , putem să facem câte un pahar de limonadă pentru fiecare român. Este rar să asistăm la astfel de momente istorice şi mă consider norocos să trăiesc astfel de momente palpitante în istoria României. Şi aici nu vorbesc despre regretabila pierdere a ultimului rege a României sau despre anul cu cele mai mici investiţii publice.

Astăzi asistăm la un atac la esenţa democraţiei. Astăzi asistăm la un atac direct şi fără menajamente, cum a fost la OUG13, asupra drepturilor fundamentale ale reprezentanţilor poporului în forul suprem legislativ. Astăzi asistăm la instaurarea Dictaturii Partidului Stat - PSD. Prin acest proiect de hotărâre Parlamentul României, reprezentat prin deciziile plenului este vidat de conţinut. Legile României nu se vor mai decide prin votul direct al tuturor parlamentarilor ci prin deciziilor comisiilor. Dacă observăm că multe comisii au transparenţă zero, fără filmări, fără stenograme, atunci această modificare va transforma Parlamentul României într-un loc obscur în care legile se tranşează în camere mici, fără dezbateri publice, fără opinii contrare. Exact ca într-o dictatură incipientă.

Dacă luăm în considerare şi faptul că multe dintre iniţiativele legislative apar în urma unei decizii de partid (şi ştim prea bine cât de nedemocratice sunt partidele de la guvernare), atunci vedem astăzi, în plenitudinea lui, Partidul Stat. Unul dintre micii soldaţi ai acestui Partid-Stat, domnule Eugen Nicolicea, ne-a demonstrat astăzi cum actualul Regulament al Camerei Deputaţilor este călcat în picioare. Vă atrag atenţia aici asupra raportului de fond al acestui proiect de hotărâre. El este un fals în acte publice pentru că nu a inclus toate amendamentele depuse în comisie.

În lume au existat şi există, din păcate, în fiecare moment războaie. În orice război ambii beligeranţi se consideră de obicei de partea cea bună şi luptă pentru ceea ce consideră că este corect. Dar aproape tot timpul în aceste războaie există un al treilea personaj, un profitor de război , lipsit de orice scrupule şi umanitate care va oferi arme ambelor părţi , alimentând pentru profitul personal carnagii şi crime împotriva umanităţii. Astfel de lorzi ai războiul avem şi aici, în acest plen. Sunt cei care folosesc în cel mai abuziv mod votul popular cât şi binevoinţa acestui Parlament care le-a oferit beneficii nemaiîntâlnite în Europa. Sunt cei care vor oferi muniţie de război oricui atâta timp cât câştigul lor personal este satisfăcut.

Lorzii războiului sunt cei din UDMR. În acest caz parlamentarii UDMR au făcut cel mai perfid troc - pentru o miză personală au sacrificat principii ale democraţiei, au sacrificat exprimarea opoziţiei. Ar fi fost mult mai decent să o spună pe faţă nu doar să mimeze că ar fi contra ca apoi, după negocieri de culise, să îşi schimbe opinia. Urât domnilor din UDMR, urât din partea dumneavoastră. Nu cred că cetăţenii români de etnie maghiară v-au încredinţat un mandat pentru a instaura o dictatură în parlament. Nu cred că cetăţenii v-au oferit încrederea pentru a vota un regulament care încalcă principiile de bază ale democraţiei. Urât din partea dumneavoastră. Să asiste pasiv la instaurarea unei democraţii poate fi scuzată de frică, laşitate sau inconştientă. Dar să ajuţi în mod direct la o dărâmare a dezbaterilor democratice, în deplină cunoştinţă de cauză, va face părtaş la aşa ceva.

Acum, pe formă, domnule preşedinte de şedinţă.

Ce s-a întâmplat astăzi în comisia de regulament este plin de vicii de procedură. Raportul de fond al comisiei este un act fals. Art 108 alin 1, explică foarte clar că dezbaterea articolelor se face începând cu amendamentele depuse la comisie. Astfel încât, domnule preşedinte de şedinţă vă solicit dumneavoastră să respectaţi Regulamentul şi să supuneţi dezbaterii şi implicit votului TOATE amendamentele depuse la acest PH. Am încredere că dumneavoastră veţi continua să prezidaţi aceste şedinţe în deplin respect faţă de Parlament şi faţă de regulile acestuia, oricât de multă presiune s-ar pune pe dumneavoastră să nu le respectaţi.

În plus, dacă astăzi nu se discută şi votează TOATE amendamentele se va fi creat un precedent foarte periculos. Mâine, orice Preşedinte de comisie cu veleităţi dictatoriale va exclude integral sau selectiv amendamentele depuse la lege. Dictatura a rămas surdă. Modificarea Regulamentului a fost adoptată şi acum se duce spre publicare în Monitorul Oficial. Apoi vor folosi noile prevederi pentru a trece pe repede înainte legile justiţiei", a transmis deputatul USR Lucian Daniel Stanciu Viziteu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne