Prună: Nu putem face din avocatură o profesie care se bucură de o imunitate absolută
alte articole
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat luni, în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, controversatul proiect de lege vizând imunitatea avocaţilor. Potrivit ministrului, este inadmisibil ca o profesie liberală, fie şi cea a avocaţilor, să se bucure de imunitate absolută, acest lucru fiind "nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puţin".
"Cred că nu putem face din niciun fel de profesie liberală, fie şi din profesia liberală a avocaţilor, o profesie care se bucură de o imunitate absolută; este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puţin", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.
Raluca Prună a făcut aceste declaraţii după ce CSM a aprobat în unanimitate reinvestirea adjuncţilor şefului DNA - Marius Iacob şi Călin Nistor.
Reamintim că şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a tras, recent, un semnal de alarmă în privinţa acestei legi care a trecut de Senat şi de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor în ciuda criticilor vehemente venite din partea Guvernului, a DNA şi CSM.
Şefa UNJR a atras atenţia că în varianta legii trecută de Senat s-a eliminat interdicţia avocaţilor de a fi agenţi acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. Mai mult, din textul legii s-a eliminat şi prevederea ca avocaţii să declare relaţia pe care au avut-o cu fosta Securitate comunistă.
"Colapsul comunismului a avut loc doar în urmă cu 26 de ani şi, în lipsa unei legi a lustraţiei, lucrători acoperiţi ai Securităţii comuniste au rămas activi nu doar în politică, ci şi în magistratură, continuându-şi relaţia cu serviciile secrete post-decembriste. Unii dintre aceştia e posibil să fi devenit avocaţi.", sesiza Gîrbovan, care a cerut Parlamentului să explice de ce vrea să permită serviciilor secrete să aibă agenţi acoperiţi printre avocaţi.
Proiectul de lege vizând statutul avocaţilor a fost depus încă din decembrie 2014 de un grup de parlamentari (în marea lor majoritate şi avocaţi) în frunte cu Ioan Chelaru, fostul avocat al lui Sorin Ovidiu Vantu. Acesta prevede că procurorii nu vor mai avea voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru, sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, sau a "suporturilor de sunet, imagine şi date", adică a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparţinând avocaţilor.
Mai mult, avocaţii nu mai răspund în faţa legii dacă nu denunţă fapte de corupţie despre care află în exercitarea profesiei, cu excepţia infracţiunilor de violenţă sau terorism.
Potrivit avocatului Dumitru Dobrev, de la casa de avocatură Dobrinescu Dobrev, dacă va fi adoptată, această lege ar putea veni mănuşă avocaţilor care acordă "consultanţă" aşa numiţilor `baieţi deştepţi` care vor să ştie cum să ungă roţile sistemului fără să-i pândească puşcăria. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici