Ministrul Justiţiei dă jos "lacătele" de pe celebra arhivă SIPA
alte articole
Ministrul Justiţiei Raluca Prună va iniţia, în baza unui mandat primit de la CSAT, o hotărâre de guvern în vederea constituirii unei comisii ce va inventaria arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA).
"Am prezentat în CSAT şi am primit mandatul de a iniţia o hotărâre de guvern pentru a constitui o comisie pentru a inventaria arhiva SIPA şi pentru a stabili ce se va întâmpla cu ea. Până la sfârşitul lunii iunie vom avea o hotărâre de guvern pentru a stabili cine face parte din această comsie şi ce rol va avea", a declarat miercuri Raluca Prună, citată de Mediafax, la ceremonia de învestire a noului procuror general al României, Augustin Lazăr.
Reamintim că la începutul lui aprilie a.c., ministrul Justiţiei declara că arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) se află în conservare din 2006 la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi că a făcut o propunere în CSAT privind inventarierea şi transferul acesteia.
Arhiva SIPA
Înfiinţată în 2001 de Mircea Ionescu Quintus, SIPA a fost desfiinţată în 2006 de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei. Ani mai târziu, în mijlocul scandalului "Ponta, ofiţer acoperit", Macovei recomanda consultarea listelor SIPA pentru deconspirarea lui Victor Ponta.
”Ca ministru al Justiţiei, am desfiinţat SIPA pentru că cercetările arhivei au arătat că SIPA, prin agenţii săi, urmărea judecători, procurori sau avocaţi. Notele informative conţineau nu doar date despre activitatea profesională, ci şi despre viaţa privată a magistraţilor.
"Astfel de informaţii, de care colaboratoarea Securităţii, Rodica Stănoiu (fost ministru al Justiţiei, declarată de CNSAS colaborator al fostei Securităţi n.r.), se folosea, probabil, pentru a şantaja magistraţi, erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofiţer acoperit, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securităţii”, a sugerat Macovei.
Tot Macovei declara, la Cluj, că SIPA a fost condus de foşti generali ai Securităţii
Arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei se afla la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), sigilată şi supravegheată cu mijloace de securitate sofisticate. Potrivit romanialibera.ro, înainte de sigilare, arhiva a fost inventariată de o comisie din care au făcut parte, printre alţii, Claudiu Secaşiu, preşedintele CNSAS, şi Marius Oprea, consilierul primului ministru pentru probleme de siguranţă naţională.
Arhiva conţine, potrivit ierarhizării făcute de comisie, note informative ale reţelei de informatori din penitenciare, documente referitoare la cei care au avut acces la informaţii clasificate şi documente care, după lege, au fost predate Serviciului Român de Informaţii.
Potrivit unor declaraţii făcute în 2007 de Marius Oprea cotidianului România Liberă, există o categorie specială de documente, respectiv informaţii compromiţătoare despre magistraţi, ziarişti, ONG-işti. Anumite note din arhivă întocmite sub conducerea foştilor şefi SIPA proveniţi din structurile securităţii - Marian Ureche şi Dan Gheorghe - dovedesc că acest serviciu şi-a depăşit atribuţiile.
“Este vorba despre informaţii compromiţătoare la adresa magistraţilor şi alte lucruri asemănătoare care erau arhivate electronic, dar care au fost distruse”, declara Oprea, argumentând că s-au găsit urme privind ştergerea acestora din computere.
Surse autorizate din apropierea serviciilor de informaţii au susţinut însă că există duplicate în format electronic, iar foştii lucrători ai SIPA le pot folosi în continuare pentru a şantaja sau intimida persoane onorabile din mediul magistraţilor, dar nu numai. Articolul România Liberă poate fi citit aici