Protestul Roşia Montană - cel mai mare din ultimii 20 de ani

Duminică seara, Capitala a găzduit circa 15.000 de protestatari, sau chiar 25.000, potrivit organizatorilor. Aceştia au ieşit în stradă să-şi manifeste dezaprobarea faţă de proiectul de exploatare minieră pe baza de cianuri de la Roşia Montană. Din 1 septembrie protestele nu s-au oprit. Aseară a fost punctul culminant fiind organizate manifestaţii în 33 de oraşe din România şi 41 din străinătate, acesta fiind cel mai mare din ultimii 20 de ani.
Salvaţi Roşia Montană - protestele continuă în întreaga lume pe 15 septembrie 2013 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Epoch Times România
16.09.2013

Duminică seara, Capitala a găzduit circa 15.000 de protestatari, sau chiar 25.000, potrivit organizatorilor. Aceştia au ieşit în stradă să-şi manifeste dezaprobarea faţă de proiectul de exploatare a mineralelor pe bază de cianuri de la Roşia Montană. Din 1 septembrie protestele nu s-au oprit, iar aseară a fost atins punctul culminant, fiind organizate manifestaţii în 33 de oraşe din România şi 41 din străinătate. Avem în faţă cel mai mare protest din ultimii 20 de ani.

Manifestanţii au plecat în marş de la Piaţa Universităţii, care a devenit deja un loc simbolic, în jurul orei 19:00. Protestatarii au mers pe Bulevardul Ion C. Brătianu, continuând pe Bulevardul Unirii, Bulevardul Nerva Traian, Calea Văcăreşti, Bulevardul Tineretului, Bulevardul Dimitrie Cantemir şi s-au întors în Piaţa Universităţii. La plecare erau cam peste 2.000 de oameni, dar pe drum numărul a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 10.000 la Timpuri Noi şi a continuat să crească în timp ce protestatarii se întorceau.

Pe traseul marşului s-au deplasat şi jandarmi şi poliţişti de la Rutieră. Dar, ca şi în celelalte seri, protestatarii au fost paşnici şi nu s-au înregistrat incidente.

Majoritatea tineri, înarmaţi cu steaguri, tobe, fluiere, trompete, goarne, steaguri, pancarte şi peturi în care au băgat pietricele sau monede şi diverse alte obiecte, protestatarii şi-au făcut simţită prezenţa. Mulţi au purtat tricouri pe care scria "Salvăm Roşia Montană", "Marionetă Politică" şi diverse alte mesaje.

Aceştia au scandat ”Roşia Montană nu e de pomană”, ”Uniţi, salvăm Roşia Montană”, ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă” şi aveau pancarte pe care scria ”Pedeapsă capitală pentru trădători de ţară!”, ”Vreţi cianură, luaţi o gură”, ”Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istanbulul”, ”Pe pământul românesc, nu vreau să mă otrăvesc”, ”Avram Iancu suntem toţi”, ”România-i ţara noastră, nu e marfa voastră”, ”People against MAFIA”, ”Lăcomia distruge România”, ”Trădarea de ţară în aur se măsoară”, ”The best government money can buy” (Cel mai bun guvern pe care banii pot să-l cumpere).

Cerinţele protestatarilor le cunoaştem deja: anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), retragerea proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în ţară, precum şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Replica lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că va discuta cu protestatarii din Piaţa Universităţii referitor la Roşia Montană, explicând că va lua legătura cu cei pe care îi cunoaşte, pentru că nu există "lideri care să-i reprezinte" pe manifestanţi.

Întrebat într-o emisiune Antena 3 dacă vrea să meargă şi să discute cu protestatarii din Piaţa Universităţii, Ponta a declarat:

"Categoric da, şi cred că asta e soluţia. Nu ştiu exact, pentru că nu s-au manifestat nişte lideri care să-i reprezinte pe cei din Piaţa Universităţii, însă eu am vorbit de multe ori şi am avut ocazia, am participat la dezbateri legate de Roşia Montană. Da, cred că trebuie ascultaţi, cred că locul ideal într-o democraţie nu e nici în mină închis, nici pe stradă, ci este într-un pol de dezbatere şi Parlamentul României este, aşa rău cum e el şi cum îl ceartă toată lumea, e cel care reprezintă până la urmă toate opţiunile politice", a declarat Ponta, adăugând că îl va căuta pe Remus Cernea şi pe Nicuşor Dan sau alţii care sunt împotriva exploatării pentru a purta o discuţie cu aceştia despre ce altă variantă ar exista în acest caz.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat pentru Realitatea că "pe domnul Ponta nu îl interesează Roşia Montană, îl interesează voturile, capitalul politic. Este într-o competiţie din ce în mai intensă cu preşedintele Băsescu şi astăzi la meciul de imagine, Ponta a punctat. 65% din populaţie nu este cu Crin Antonescu. Atitudinea domniei sale a fost lipsită de argumente. A spus că se opune. Este destul de greu să transfere voturi prin această afirmaţie. Nu ştiu câtă lume este împotriva proiectului Roşia Montană. Mişcarea din Piaţa Universităţii nu are coloratură politică. Marea majoritate este vorba de o mişcare civică, socială care ar refuza să fie preluată de un partid. Nu pot fi folosiţi manifestanţii din Piaţă în favoarea unui partid sau altul, dar minerii pe care i-a scos Ponta ei sunt folosiţi de domnul Ponta prin care câştigă voturi. Gestul lui Ponta aduce un capital de autoritate. Ei au ieşit pentru că s-a dus premierul Ponta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor