Ortacii blocaţi în subteran la Roşia Montană sunt sănătoşi

Galerii făcute de către mineri romani în oraşul vestic roman de la Rosia Montana, amenintata de distrugere prin propunerea de proiect a companiei Rosia Montana Gabriel Resources
Galerii făcute de către mineri romani în oraşul vestic roman de la Rosia Montana, amenintata de distrugere prin propunerea de proiect a companiei Rosia Montana Gabriel Resources (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Cei 33 de mineri blocaţi în subteran, la Roşia Montană, în galeria Cătălina Monuleşti, sunt sănătoşi, au declarat sâmbătă medicii care i-au consultat. Minerilor le-a fost măsurată tensiunea arterială, glicemia, le-a fost luat pulsul şi le-a fost făcut examen EKG. Medicii coboară în subteran din patru în patru ore pentru a îi monitoriza. Minerii dispun de pături, apă şi alimente aduse de colegii lor.

22 de mineri s-au blocat miercuri în subteran, la Roşia Montană. Alţi 11 ortaci li s-au alăturat vineri după-amiază colegilor blocaţi în abataje, pentru a protesta împotriva blocării în parlament a explotărilor aurifere. Minerii nu vor să ajungă şomeri. Cu sau fără cianuri, ei vor să rămână angajaţi RMGC, care le dă salariile necesare pentru a supravieţui.

Alţi 100 de angajaţi ai RMGC şi rude ale acestora protestează, la suprafaţă, la gura minei împotriva blocării exploatărilor RMGC în Parlament. Ei spun că s-au ''săturat de atâta aşteptat'' şi cer locuri de muncă.

Ortacii blocaţi în abataje au ameninţat că vor intra în greva foamei sâmbătă la prânz, dacă Crin Antonescu, pe care îl consideră principalul vinovat pentru blocarea proiectului Roşia Montană, sau Victor Ponta nu vin să discute personal cu ei.

În urma discuţiilor avute cu liderul sindicatului ''Viitorul Mineritului'', Cristian Albu, minerii au renunţat la planul lor de a intra în greva foamei. Condiţiile în care stau în subteran sunt deja destul de dificile pentru ei. În subteran umiditea este foarte mare iar temperaturile se ridică la doar câteva grade peste zero.

Cu minerii au venit să discute doi din deputaţi PNL de Alba, respectiv senatorul Teodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor, însoţiţi de prefectul Gheorghe Feneşer. Aceştia nu au coborât în subteran. Au discutat cu protestatarii de la gura minei. Politicienii au ascultat nemulţumirile acestora şi şi-au exprimat simpatia şi sprijinul lor pentru cei blocaţi în abataj.

Pricipala doleanţă a ortacilor este că proiectul minier RMGC să fie aprobat, şi le-au cerut autorităţilor garanţii în acest sens.

Rata şomajului în Roşia Montană este de 20% şi minerii se tem că dacă RMGC nu mai începe exploatările promise ei nu vor mai avea unde munci. În jur de 350 din cei 500 de salariaţi sunt angajaţi pe perioadă determinată şi contractele lor de muncă vor expira luna aceasta. Dacă RMGC nu îi reangajează, rata şomajului ar ajunge, în comună, la peste 74%.

Galeriile în care sunt blocaţi minerii sunt parte a unui străvechi sit arheologic, datând de pe vremea imperiului roman. Pe site-ul Roşia Montană se afirma că "în viitor, în paralel cu proiectul minier, vor fi amenajate spre vizitare mai multe secţiuni de galerii din diferite perioade istorice, astfel încât vizitatorul va putea să vadă cum a început şi cum s-a dezvoltat mineritul în Roşia Montană, din perioada romană şi până în epoca contemporană."

Oameni de cultură şi istorici români afirma că dacă galeriile romane de la Roşia Montană ar fi restaurate şi deschise pentru turismul internaţional ar aduce mult mai mulţi bani statului român decât dacă vor fi distruse de extracţii miniere. Promovate corespunzător, galerile romane ar impulsiona turismul şi serviciile conexe şi ar crea locuri de muncă în zona grav afectată, în prezent, de şomaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne