George Soros: Este timpul să susţinem Uniunea Europeană
alte articole
Marea Britanie are în prezent cea mai bună dintre toate lumile posibile şi orice schimbare ar fi înspre rău, scrie filantropul George Soros, într-un articol apărut în Financial Times, subliniind că susţine cauza Europei.
'Există o dezbatere importantă în curs de desfăşurare cu privire la viitorul Europei şi la locul Marii Britanii în Uniunea Europeană. Cred cu tărie în Uniune aşa cum a fost aceasta concepută iniţial', scrie miliardarul american de origine ungară, justificând-şi opţiunea atât prin istoria sa personală, cât şi prin filosofia pe care dezvoltat-o pe baza experienţei sale de viaţă.
În opinia lui Soros, Europa în care crede 'era menită să fie un exemplu de realizare practică a valorilor şi principiilor societăţii deschise, o asociaţie voluntară de state egale şi suverane, care şi-au cedat o parte din suveranitate pentru binele comun'.
Pentru un susţinător fervent al societăţii deschise - scrie Soros - este, deci, dureros să admită cum criza din euro a transformat deja UE dintr-o asociaţie voluntară, de egali, într-o relaţie de tip creditor-debitor, care nu este nici voluntară, nici egală.
Politica de austeritate pe care Germania a impus-o ţărilor din zona euro a fost una greşită, potrivit lui George Soros. Deşi presiunea impusă de sus în jos s-a diminuat în prezent (iar acest aspect a dat pieţelor financiare un impuls), perspectiva unei lungi perioade de stagnare nu a fost încă îndepărtată şi a pus în mişcare o dinamică politică negativă. În acest context, susţine Soros, orice persoană care vede situaţia actuală drept intolerabilă este împinsă către o atitudine antieuropeană, astfel că procesul de dezintegrare are toate şansele să se accelereze.
În timpul fazei acute a crizei euro, crizele financiare s-au succedat. De acum înainte, notează Soros, vor urma mai degrabă o serie de crize politice, însă crizele financiare nu pot fi excluse.
'Europa este la o răscruce de drumuri, unde se confruntă cu două decizii cruciale: una priveşte viitorul zonei euro, iar cealaltă rolul Marii Britanii în Europa', subliniază George Soros.
Potrivit filantropului de origine ungară, 'zona euro trebuie să devină mai integrată şi este nevoie de o politică bugetar-fiscală comună, de o uniune bancară şi de un teren de joc mai mare la nivel economic'. Cu toate acestea, atrage atenţia Soros, orice efort îndreptat în direcţia unei mai mari integrări exacerbează sentimentele antieuropene din Marea Britanie, deşi aceasta are în prezent cea mai bună dintre toate lumile posibile - fiind parte a pieţei comune europene, dar nu şi parte a zonei euro.
În acest context, scrie acesta, o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi un pas mai departe spre dezintegrarea europeană şi ar diminua foarte mult greutatea cuvântului spus de UE pe scena mondială - ceea ce ar reprezenta o mare pierdere nu doar pentru Europa, ci şi pentru întreaga lume.