Protestele de amploare din Franţa închid şcoli şi anulează zboruri
alte articole
Intensificându-şi presiunea asupra guvernului socialist deja nepopular al preşedintelui Francois Hollande, protestatarii au făcut o serie de plângeri împotriva reducerilor finanţărilor de stat, creşterii vârstei de pensionare, precum şi împotriva reformelor favorabile companiilor ce ar putea facilita astfel concedierile de personal.
Astfel, zeci de mii de oameni au mărşăluit pe străzile din Paris şi alte oraşe din Franţa, în cadrul unor proteste sindicale faţă de măsurile de austeritate propuse de Guvern. Sindicatul CGT, beneficiind de larg sprijin din partea stângii, a declarat că 300.000 de persoane au protestat în Franţa, inclusiv 120.000 de oameni la Paris. Potrivit Poliţiei, în capitală ar fi fost de fapt 32.000 de persoane. La Strasbourg, 1.000 de oameni au participat, în timp ce la Marseille au ieşit ăn stradă 7.000 de protestatari.
Protestele faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul socialist sunt organizate la apelul sindicatelor CGT, FO, FSU şi Solidaires. Unul dintre cele mai mari sindicate din Franţa, CFDT, nu a participat la marş, declarând că măsurile de austeritate din Franţa nu se pot compara cu cele din Spania, Irlanda şi Grecia, şi deci nu constituie un motiv de grevă.
Guvernul lui Francois Hollande a declarat că va tăia din deficitul bugetar, conform cifrelor propuse de Uniunea Europeană până în 2017, sperând astfel să economisească 50 de miliarde de euro din cheltuieli. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor săi anul acesta în Franţa se aşteaptă o creştere economică de numai un procent.