Big Brother vigilent: activist amendat pentru afişarea de desene
alte articole
Dacă la Paris cei care fac caricaturi sunt împuşcaţi, la Bucureşti, cei care le afişează scapă "ieftin", sunt doar amendaţi de jandarmi.
Alexandru Alexe, tânărul activist care, nu de mult, i-a strigat lui Ion Iliescu "Criminalule", reamintindu-i că este un "comunist murdar de sânge" a fost amendat joi seara, la Guvern, pentru că a afişat o pancartă de carton cu mesajul: “Nevinovat până la proba contrarie” şi desene ale lui Dan Perjovschi.
Însoţit de un grup de prieteni, Alexe a ajuns joi seara în faţa Guvernului României pentru a protesta faţă de intenţia Puterii de a se folosi de tragedia din Franţa pentru a adopta în regim de urgenţă legi de tipul Big Brother, legi împotriva cărora societatea civilă a protestat vehement de-a lungul timpului, legi care, de altfel, au fost şi declarate neconstituţionale de CCR.
Cum jandarmii le-au interzis tinerilor să protesteze "pe trotuarul Guvernului", ameninţându-i cu amenzi pentru protest neautorizat, Alexe şi-a asumat un protest individual şi a afişat o pancartă de carton cu mesajul: “Nevinovat până la proba contrarie” şi desene ale lui Dan Perjovschi. Gestul său a fost sancţionat de reprezentanţii Jandarmeriei cu o amendă de 1.000 lei.
"Susnumitul s-a prezentat pe trotuarul din faţa Guvernului României cu intenţia de a desfăşura o acţiune de protest nedeclarată, cu un banner cu mesajul “Nevinovat până la proba contrarie” cu o dimensiune de aproximativ 40/60 centimetri.” Amenda: 1.000 RON, pe legea 60/1991 a Adunărilor Publice", au scris jandarmii în procesul verbal de constatare.
"Voi ataca amenda în instanţă", a declarat "susnumitul “Alexandru Alexe, precizând ca şi-a asumat protestul de ieri, însă nu şi amenda, care este abuzivă.
"În amenda scrie că am fost pedepsit pentru intenţie. Eu mi-am asumat protestul. Am protestat de unul singur şi voi ataca pe articolul 3 din legea 60 a Adunărilor Publice. Articolul 3 a fost băgat în 2004 ca şi condiţie de aderarea la UE. Acest articol spune că nu trebuiesc declarate la primărie acţiunile de protest din interiorul şi exteriorul instituţiilor de interes public. S-au câştigat deja procese pe acest articol. Nu îmi fac probleme în direcţia asta. În ultimă instanţă, chiar dacă pierd procesul la instanţele româneşti ma duc la CEDO cu el. Cine îşi imaginează că un jandarm poate să îţi dea un proces verbal de contravenţie şi cu asta să îţi închidă gura se înşeală amarnic. Este doar începutul unei bătălii mult mai importante." a declarat Alexe pentru Epoch Times.
"Legea adunărilor publice este o lege anticonstituţională care restricţionează dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de adunare, libertatea de circulaţie şamd. Totul se rezumă la drepturile omului care sunt garantate prin Constituţie.", a mai precizat activistul.
Ei vor să ţintească în primul rând banii de la buget. România pierde deja foarte mulţi bani negri în găuri bugetare şi acum vom pierde alţi bani, pentru a fi alocaţi serviciilor care şi aşa au nişte bugete excesiv de mari. Bugetele astea pe care ei le vor primi ca urmare a legilor big Brother se vor duce ca ei să aibă nişte birouri mai frumoase, nişte maşini mai frumoase, vor face nişte licitaţii care nici măcar nu vor fi făcute publice." a opinat Alexe.
Cel de al doilea scop al serviciilor, în afară de bani este puterea, a mai adăugat Alexe, scop care "justifică" agresivitatea cu care serviciile se luptă cu opozanţii legilor de tip Big Brother.
"Serviciile secrete sunt în slujba noastră şi sunt controlate şi audiate de alte instituţii. Ele, dacă depăşesc anumite limite sunt periculoase pentru cetăţeni. Hai să ne punem în situaţia noastră, a activiştilor civici, de mediu, care luptăm cu Guvernul şi cu instituţiile care vor să implementeze legile big brother. Noi, activiştii, stricăm efectiv de ani de zile jocurile lor, jocurile partidelor politice, instituţiilor politice şi marilor companii. Le stricăm interesele. De fiecare dată când interesele lor sunt dăunătoare pentru populaţie şi pentru viitorul şi sănătatea populaţiei, noi le stricăm interesele. Noi comunicăm unii cu alţii online. Toată lumea vorbeşte de revoluţii, de proteste organizate pe Facebook, pe Twitter, pe sms. Noi ne bazăm pe dreptul nostru la intimitate, nu suntem terorişti.", a declarat Alexe.
În ceea ce priveşte explicaţiile autorităţilor, şi anume că legi ale supravegherii se impun pentru a combate terorismul, Alexe cataloghează acest tip de explicaţii drept pretexte:
"Terorismul e folosit ca o umbrelă de aceşti oameni, o umbrelă emoţională. România nu este implicată în războiul cu teroriştii, au declarat-o inclusiv reprezentanţii instituţiilor de securitate naţionala. În cel mai rău caz avem poate oameni de afaceri care fac afaceri aici şi virează banii în Orientul Mijlociu. Dar pentru asta instituţiile au instrumente.
Uitaţi-vă la Franţa. În Franţa există o lege complexă şi aproape completă de tip Big Brother, care permite retenţia datelor iar cartelele prepaid sunt cumpărate numai cu buletinul. Ce au rezolvat? Nu numai că nu au prevenit atentatul dar au şi trecut trei zile şi nu i-au găsit pe ăia. Atentatorii erau pe liste intenaţionale de terorişti şi totuşi ăia au comunicat între ei. Un terorist dacă vrea să comunice cu alt terorist poate să o facă fără să folosească telefoanele mobile.", a demontat Alexe argumentele jandarmilor.
Potrivit lui Alexandru Alexe, prin eforturile lor de a adopta legi ale supravegherii (ultima tentativă de acest gen a avut loc chiar înainte de investirea în funcţie a lui Iohannis) face notă discordantă în contextul european.
"Ieri, organizaţia Acces a obţinut un document care arată că serviciul juridic al UE a emis o poziţie pe care societatea civilă o aştepta de peste un an de zile, vizând politica de retenţie a datelor. Retenţia datelor înseamnă să se dea o lege prin care providerii de internet să reţină tot traficul utilizatorilor, adrese de IP, destinaţii de la 6 luni la 2 ani, pentru ca ei să poată să le scormonească. După ce în aprilie Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat că retenţia datelor încalcă Carta drepturilor fundamentale ale UE, se aştepta şi o părere din partea serviciilor juridice.
Chiar ieri a fost publicat documentul în care se spune foarte clar că, din punct de vedere al UE, o politică de retenţie a datelor este o încălcare a mai multor drepturi şi puncte din Carta drepturilor fundamentale ale UE iar recomandarea lor pentru state, la nivel naţional este să respecte drepturile omului să nu aibă astfel de iniţiative. La nivel comunitar nu vor fi astfel de iniţiative. UE nu poate inteveni la nivel naţional să oprească un stat să dea propriile legi de retenţie a datelor, dar au adăugat că în caz că un stat bagă astfel de legi intră sub incidenţa unui alt document comunitar privind protecţia comunicaţiilor electronice."
În consecinţă, dacă se va băga o lege Big Brother în România ea va fi deja contrară politicii generale a UE şi, cum o daţi, cum o iei, Băieţii cu ochii albaştri din România au pierdut deja bătălia, a concluzionat Alexe.
Cât despre amenda sa, activistul nu îşi face nicio grijă: "A fost un protest individual, singular, oamenii au stat la o distanţă mai mare decât jandarmii de mine, dar nu au participat la protestul respectiv. Abia aştept în instanţă să văd cum o să demonstreze Jandarmeria că eu eram doi."