Proteste masive pe cuprinsul Europei împotriva acordului UE-Turcia privind refugiaţii

Mii de oameni au organizat mitinguri pe cuprinsul Europei pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de recentul acord încheiat de Uniunea Europeană cu Turcia, în vederea reducerii valului imens de refugiaţi care ajung în Europa.
Manifestanţi împotriva acordului UE-Turcia privind refugiaţii afişează bannere în centrul Londrei, 19 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.03.2016

Mii de persoane au inundat, sâmbătă, străzile mai multor capitale europene, inclusiv Londra, Atena, Amsterdam şi Viena, pentru a-şi manifesta sprijinul pentru refugiaţi, majoritatea fugind din ţări lovite de război.

În Londra, aproximativ 4.000 de oameni au protestat, afişând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Refugiaţi, sunteţi bineveniţi” sau “Ridicaţi-vă împotriva rasismului”.

În Atena, aproximativ 3.000 de manifestanţi, inclusiv refugiaţi afgani, în special femei şi copii, au strigat slogane precum “Deschideţi graniţele” şi “Suntem fiinţe umane, avem drepturi”.

În alte oraşe mari europene au avut loc, de asemenea, proteste similare. Câteva mii de oameni s-au adunat în Barcelona şi au afişat bannere pe care erau scrise slogane precum “Nicio persoană nu este ilegală”.

În acelaşi timp, sute de persoane au organizat demonstraţii în oraşele elveţiene Geneva, Zurich şi Lucerne.

Un acord controversat a fost încheiat vineri în Bruxelles între premierul turc Ahmet Davutoglu şi liderii UE pentru a reduce fluxul masiv de solicitanţi de azil ce se îndreaptă spre Europa. Conform acordului, Ankara va fi obligată să primească înapoi toţi refugiaţii ilegali deportaţi din Grecia, în timp ce UE va accepta mii de solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia.

Conform acordului, Turcia va începe să accepte refugiaţi ilegali care au pătruns în Grecia începând cu 20 martie, în timp ce relocalizarea refugiaţilor din Turcia în UE va începe cu 4 aprilie.

Totuşi, acordul UE-Turcia a provocat reacţii puternice din partea agenţiilor umanitare şi a grupurilor pentru drepturile omului – inclusiv agenţia ONU pentru refugiaţi, UNICEF, ONG-ul britanic Save the Children, Amnesty Internaţional şi altele – în legătură cu legalitatea şi practicabilitatea sa.

Europa înfruntă un flux masiv de refugiaţi care au plecat din zone lovite de războaie din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor