Criza refugiaţilor - Ungaria declară stare de urgenţă. Budapesta ar putea ridica un gard la graniţa cu România
alte articole
Pinter a declarat miercuri că Ungaria trimite forţe poliţieneşti şi soldaţi pentru a patrula la frontierele sale din regiunea sudică.
“Ungaria îşi va intensifica protecţia la graniţele sale şi declarăm existenţa unei situaţii de criză pentru întreaga ţară datorită imigraţiei”, a precizat ministrul ungar.
El a adăugat că măsurile sunt necesare deoarece nu se ştie cu exactitate unde se află refugiaţii blocaţi în zona Balcanilor.
Pinter a precizat că Budapesta face pregătiri de-a lungul graniţei sale cu România pentru a ridica un gard în acea zonă în următoarele 10 zile, dacă se va dovedi necesar acest lucru.
El a adăugat că România a promis că va împiedica refugiaţii să ajungă în Ungaria folosind graniţa româno-ungară.
Poliţia a arestat marţi 127 de refugiaţi care au pătruns în Ungaria, în principal printr-un gard la frontiera cu Serbia.
Ungaria a declarat anul trecut stare de urgenţă în mai multe zone ale ţării afectate direct de migranţii care au pătruns în ţară.
În plus, Slovenia şi vecina Croaţia au anunţat deja că, începând de miercuri, vor refuza tranzitul majorităţii refugiaţilor şi solicitanţilor de azil pe teritoriilor lor, încercând să blocheze ruta Balcanică. Această rută a fost folosită de sute de mii de persoane care doresc să găsească o viaţă nouă în statele UE, majoritatea lor sperând să stabilească în Germania.
Între timp, un oficial grec a declarat că există indicaţii că patrulele forţelor NATO în estul Mării Egee reduc în mod semnificativ numărul de refugiaţi care călătoresc din Turcia spre insulele elene.
Peste un milion de refugiaţi au fugit din zonele zguduite de război din Africa şi Orientul Mijlociu şi, după ce au ajuns în Grecia prin Turcia, au folosit ruta Balcanică pentru a se îndrepta spre centrul şi nordul Europei.
Statele UE aflate de-a lungul acelei rute şi-au intensificat totuşi controalele şi protejarea frontierele lor, îngreunând şi mai mult călătoriile deja periculoase pe mare şi pe uscat, în condiţii de ploaie, ninsoare şi frig, la care se încumetă migranţii.