Liderii UE se întâlnesc pentru a finaliza acordul cu Turcia pe tema refugiaţilor

Liderii Uniunii Europene şi ai Turciei se vor întâlni joi şi vineri la Bruxelles cu scopul de a finaliza un acord necesar pentru oprirea a mii de migranţi care traversează Marea Egee din Turcia în Grecia, de unde pleacă în ţări mai bogate, precum Germania.
Zeci de refugiaţi ajung pe insula elenă Lesvos, ianuarie 2016.
Zeci de refugiaţi ajung pe insula elenă Lesvos, ianuarie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că vor fi multe de făcut pentru a ajunge la un acord final în timpul summitului de două pe tema crizei imigraţiei.

Planul discutat de liderii UE include un acord pentru un schimb de tipul “unul-la-unul” oferit de premierul turc Ahmet Davutoglu în urmă cu 10 zile, pe baza căruia Turcia va primi înapoi toţi migranţii care ajung pe insulele elene din largul coastei turceşti şi, iar în schimb, UE va accepta mai mulţi refugiaţi direct din Turcia.

Ideea este aceea de a “distruge modelul de afacere al traficanţilor” şi de a oferi solicitanţilor de azil o alternativă care nu le va periclita vieţile, au declarat oficialii.

Un document provizoriu descrie planul ca “o măsură temporară şi extraordinară care este necesară pentru a pune capăt suferinţei umane şi pentru a restaura ordinea publică”.

Dar întregul acord riscă să fie subminat de disputele legate de negocierile Turciei de a intra în UE, în special în privinţa unui conflict îndelungat între Turcia şi Cipru care a determinat Ankara să refuze să acorde Ciprului aceleaşi drepturi precum altor state UE în ceea ce priveşte accesarea porturilor şi aeroporturilor turceşti.

Liderul cipriot Nicos Anastasiades a susţinut că va anula veto-ul său asupra capitolelor de accedere a Turciei în UE doar dacă Ankara recunoaşte Ciprul.

Din cauza acestor dispute îndelungate şi complicate, UE a declarat doar că va pregăti în scurt timp o decizie pentru deschiderea de noi capitole de aderare pentru Turcia, o ofertă vagă care ar putea ofensa Ankara, au precizat unii oficiali.

Din moment ce planul necesită ca Turcia să ţină toţi migranţii pe teritoriul său, UE cere de asemenea ca Turcia să adopte o legislaţie pentru protejarea solicitanţilor de azil în conformitate cu Convenţia de la Geneva, deşi Ankara a limitat angajamentele sale oficiale faţă de acel tratat.

Oficialii UE susţin că alternativa la menţinerea migranţilor în Turcia este o comasare a acestora în Grecia. Deja, aproximativ 40.000 de oameni au rămas blocaţi pe partea elenă a graniţei dintre Grecia şi Macedonia după ce naţiunile din Balcani şi-au închis graniţele săptămâna trecută în faţa imigranţilor.

Deşi planul urmăreşte să protejeze drepturilor solicitanţilor de azil, oficialii UE susţin că obiectivul general este acela de a descuraja rapid majoritatea refugiaţilor să mai încerce să traverseze Marea Egee către Grecia.

În timp ce Turcia, pe baza planului, ar fi de acord să primească înapoi toţi migranţii care se aventurează spre Grecia, Ankara obţine de asemenea o garanţie că pentru fiecare migrant primit înapoi Uniunea Europeană va accepte un alt refugiat direct din Turcia pentru a fi restabilit în blocul european, au adăugat oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe