Liderii UE se întâlnesc pentru a finaliza acordul cu Turcia pe tema refugiaţilor
alte articole
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că vor fi multe de făcut pentru a ajunge la un acord final în timpul summitului de două pe tema crizei imigraţiei.
Planul discutat de liderii UE include un acord pentru un schimb de tipul “unul-la-unul” oferit de premierul turc Ahmet Davutoglu în urmă cu 10 zile, pe baza căruia Turcia va primi înapoi toţi migranţii care ajung pe insulele elene din largul coastei turceşti şi, iar în schimb, UE va accepta mai mulţi refugiaţi direct din Turcia.
Ideea este aceea de a “distruge modelul de afacere al traficanţilor” şi de a oferi solicitanţilor de azil o alternativă care nu le va periclita vieţile, au declarat oficialii.
Un document provizoriu descrie planul ca “o măsură temporară şi extraordinară care este necesară pentru a pune capăt suferinţei umane şi pentru a restaura ordinea publică”.
Dar întregul acord riscă să fie subminat de disputele legate de negocierile Turciei de a intra în UE, în special în privinţa unui conflict îndelungat între Turcia şi Cipru care a determinat Ankara să refuze să acorde Ciprului aceleaşi drepturi precum altor state UE în ceea ce priveşte accesarea porturilor şi aeroporturilor turceşti.
Liderul cipriot Nicos Anastasiades a susţinut că va anula veto-ul său asupra capitolelor de accedere a Turciei în UE doar dacă Ankara recunoaşte Ciprul.
Din cauza acestor dispute îndelungate şi complicate, UE a declarat doar că va pregăti în scurt timp o decizie pentru deschiderea de noi capitole de aderare pentru Turcia, o ofertă vagă care ar putea ofensa Ankara, au precizat unii oficiali.
Din moment ce planul necesită ca Turcia să ţină toţi migranţii pe teritoriul său, UE cere de asemenea ca Turcia să adopte o legislaţie pentru protejarea solicitanţilor de azil în conformitate cu Convenţia de la Geneva, deşi Ankara a limitat angajamentele sale oficiale faţă de acel tratat.
Oficialii UE susţin că alternativa la menţinerea migranţilor în Turcia este o comasare a acestora în Grecia. Deja, aproximativ 40.000 de oameni au rămas blocaţi pe partea elenă a graniţei dintre Grecia şi Macedonia după ce naţiunile din Balcani şi-au închis graniţele săptămâna trecută în faţa imigranţilor.
Deşi planul urmăreşte să protejeze drepturilor solicitanţilor de azil, oficialii UE susţin că obiectivul general este acela de a descuraja rapid majoritatea refugiaţilor să mai încerce să traverseze Marea Egee către Grecia.
În timp ce Turcia, pe baza planului, ar fi de acord să primească înapoi toţi migranţii care se aventurează spre Grecia, Ankara obţine de asemenea o garanţie că pentru fiecare migrant primit înapoi Uniunea Europeană va accepte un alt refugiat direct din Turcia pentru a fi restabilit în blocul european, au adăugat oficialii.