Protest la minele Lonea şi Lupeni. Un lider sindical s-a legat cu lanţuri de poarta minei
alte articole
Peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni protestează, în dimineaţa zilei de miercuri în faţa sediilor administrative ale celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, intrat în greva foamei şi legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, relatează Mediafax.
Marţi după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile. Un alt lider sindical de la Mina Lupeni, Darius Câmpeanu, a intrat şi el îngreva foamei, la sediul exploatării Lupeni.
Potrivit sursei citate, solidari cu liderii lor, ortacii din schimburile trei şi patru, precum şi o parte din cei din schimbul întâi de la exploatările Lonea şi Lupeni au refuzat să intre în subteran şi protestează în faţa sediilor din Lonea şi Lupeni. Alţi 100 de angajaţi ai preparaţiei Coroieşti din Valea Jiului au anunţat că vor întrerupe lucrul începând cu ora 10.00, a declarat preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.
"Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficientă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH", a mai declarat Petru Nica.
De asemenea, minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, precum şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.
Reamintim că, la finele săptămânii trecute, în jur de 2.000 de sindicalişti de la mai multe exploatări miniere au protestat la Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului.
Sindicaliştii au cerut ca autorităţile să ia măsurile economice necesare pentru redresarea Complexului Energetic Hunedoara, avertizând că falimentul CEH ar duce la dispariţia a cel puţin 6.500 de locuri de muncă.
"Judeţul Hunedoara nu trebuie să dispară de pe harta economică a României. În anii '90, în minerit şi siderurgie lucrau circa 130.000 de persoane, acum au mai rămas 7.000. Trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru economia judeţului", declara vinerea trecută secretarul general al Cartel Alfa Hunedoara, Vasile Bujor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.