Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Moartea unei femei depresive dezvăluie deficienţe la ISU. Serviciile de urgenţă au ce le trebuie pentru a salva vieţi?
alte articole
Moartea Elenei, o femeie depresivă, în vârstă de 53 de ani, care s-a prăbuşit vineri, în gol, de pe terasa unui bloc din centrul Bucureştiului a stârnit valuri de indignare. Motivul? Bolnava a stat circa 35 de ore pe terasa clădirii de unde a căzut, timp în care s-a văzut că ISU Bucureşti nu deţine o plasă sau o saltea specială pentru prinderea celor ce cad de la înălţime, ceea ce arată că dotarea serviciilor de urgenţă, pentru a interveni în situaţii de acest gen, este "sublimă dar lipseşte cu desăvârşire."
Astfel de plase de siguranţă ar fi utile nu doar pentru stoparea unor tentative de suicid ci şi în incendii sau situaţii în care oamenii nu se pot salva decât sărind de la fereastră, scrie Hotnews, ceea ce face ca moartea Elenei să nu fie doar o tragedie punctuală ci un semnal de alarmă, care indica faptul că serviciile de resort nu au fost dotate cu tot ceea ce le trebuie pentru a putea salva vieţi.
Potrivit publicaţiei Adevărul, care citează reprezentanţi ai Ambulanţei Bucureşti, pompierii ISU Bucureşti nu au în dotare perne şi plase care să atenueze căderea celor care se arunca în gol. În cele din urmă, autorităţile au adus o saltea uriaşă tocmai din Argeş, însă aceasta nu a fost umflată înainte ca femeia să cadă.
De fiecare dată când pompierii încercau să facă vreo manevră pentru a pregăti platforma, femeia devenea agitată şi se vedeau nevoiţi să renunţe, a declarat Raed Arafat. Fondatorul SMURD a mai precizat că aceste perne speciale trebuie umflate chiar la locul unde urmează a fi folosite şi a promis că va urma o investigaţie pentru a se vedea dacă s-a procedat corect.
Arafat a mai declarat, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, că în final, perna are un efect limitat, iar persoanele care vor să se omoare oricum vor face acest lucru în final, în ciuda eforturilor depuse de negociatori.
"Primul lucru să subliniez că acum avem o comisie care va face tot filmul situaţiei pentru a vedea dacă au fost probleme peste procedură. În astfel de situaţie, o persoană care doreşte să se sinucidă şi nu mai face apel pentru ajutor înseamnă că va fi o persoană cu care va fi greu de lucrat. Negociatorul crează o relaţie umană cu ea dacă reuşeşte. Informaţiile pe care le am de la colegii de la ISU: au avut o platformă de înălţare de salvare, dar persoana, văzând că cineva ar fi vrut să o salveze, se agita. Au adus perna acolo cu o oră jumătate înainte să se sinucidă. Umflarea pernei putea să îi atragă atenţia. Când a văzut acea situaţie: lumea se agita şi ea s-a agitat, şi mai târziu s-a aruncat. Perna are un efect limitat. Este calculată pentru o persoană cu aproximatv 100 de kg, de la o distanţă de 20-25 de metri. Dacă persoana vrea să se omoare, dacă vede altă persoană, oricum se mută şi se aruncă”, a declarat secretarul de Stat.
Arafat a mai precizat că la Bucureşti a existat o astfel de platformă specială pentru prinderea victimei încă din anul 1980, fiind casată după 1990. Pe de altă parte, platforma de salvare a fost adusă la timp, din Argeş, dar nu a putut fi folosită, arată Hotnews. La nivel de România, doar două platforme au fost achiziţionate după 1990, acestea aflându-se la Iaşi şi Craiova, restul fiind mult mai vechi, unele dintre ele datând chiar din 1977.
Reamintim că vineri, Elena, o femeie depresivă în vârstă de 53 de ani, a căzut în gol de pe o clădire din strada George Enescu nr. 7 din sectorul 1. Potrivit B1 TV, femeia nu a vrut să vorbească cu nimeni şi s-a aruncat de pe bloc, fără să facă un alt gest şi fără să adreseze nimănui vreun cuvânt.
Femeia intrase în depresie în urmă cu doi ani, după ce fiica sa a murit de cancer.
Timp de 35 de ore, pompierii şi negociatorii nu au reuşit să o facă să coboare de pe clădire. Elena nu a vrut să discute nici cu soţul ei, cu prieteni sau alţi cunoscuţi.
"Nu este vorba despre vreun protest al femeii. Am înţeles că se afla într-o stare depresivă, care ar fi provocată de faptul că acum doi ani i-a murit copilul. De atunci nu şi-a mai revenit. Echipa de negociatori a fost trimisă la faţa locului încă de ieri şi încearcă să o convingă să coboare, dar ea nu colaborează nici cu noi, nici cu familia. Femeia a ameninţat că se arunca de pe clădire", declarase purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Bogdan Ghebaur, anterior căderii în gol a femeii.