"Noi suntem Hunedoara, nu omorâţi Hunedoara!"- Protest la Petroşani

Aproape 2.000 de sindicalişti de la mai multe exploatări miniere au protestat vineri la Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului.
mineri (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.05.2015

Aproape 2.000 de sindicalişti de la mai multe exploatări miniere au protestat vineri la Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului.

Potrivit Agerpres, sindicaliştii cer ca autorităţile să ia măsurile economice necesare pentru rederesarea Complexului Energetic Hunedoara, avertizând că falimentul CEH ar duce la dispariţia a cel puţin 6.500 de locuri de muncă.

"Judeţul Hunedoara nu trebuie să dispară de pe harta economică a României. În anii '90, în minerit şi siderurgie lucrau circa 130.000 de persoane, acum au mai rămas 7.000. Trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru economia judeţului", a declarat secretarul general al Cartel Alfa Hunedoara, Vasile Bujor.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Muntele, organizator al mitingului din Petroşani, le-a declarat protestatarilor că închiderea minelor din Valea Jiului este de neacceptat, şi că fiecare loc de muncă din judeţul Hunedoara contează.

"De deciziile guvernului depinde soarta celor care lucrează în energie, a celor care muncesc în judeţul Hunedoara. Fiecare loc de muncă din judeţul Hunedoara contează. Problemele mineritului nu sunt singulare în ţară. Se încearcă închiderea mineritului din Valea Jiului", a declarat Nica, adăugând că oamenii nu trebuie să accepte închiderea minelor. Liderul sindical a mai declarat că în anul 2014 a fost importat cărbune pentru termocentralele din judeţul Hunedoara, în condiţiile în care producţia din Valea Jiului a fost refuzată.

Protestatarii au venit cu vuvuzele şi au scandat lozinci precum: "Noi suntem Hunedoara, nu omorâţi Hunedoara", relatează şi România Liberă.

Şi săptămâna trecută, sute de angajaţi ai CEH au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara şi în curtea Termocentralei Mintia, una dintre principalele revendicări fiind crearea unei strategii energetice naţionale. Aceasta ar trebui să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni, minele din Valea Jiului şi desfiinţarea unei firme deschise în luna aprilie, care a preluat o parte din servicii şi care ar fi generatoare de costuri mari.

Înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni, CEH Hunedoara a ajuns, în doar trei ani, la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat.

Recomandăm şi: Premierul Ponta somat să trimită de urgenţă o delegaţie la Hunedoara, pentru a evita un cataclism social

La acest rezultat nefericit au concurat lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, managementul neprofesionist, o serie de contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare şi, nu în ultimul rând, deciziile politice dăunătoare ale guvernelor, arată o amplă analiză Hotnews dedicată cauzelor ce au îndreptat spre colaps Complexul Energetic Hunedoara.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor