Societatea civilă acuză: Universitatea Bucureşti acordă titlul de Doctor Honoris Causa unui susţinător al infanticidului
alte articole
Filosoful australian Peter Singer, un susţinător al zoofiliei şi al uciderii nou-născuţilor, va deveni mâine Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Un grup de cetăţeni şi ONG-uri au remis redacţiei Epoch Times o scrisoare deschisă de protest prin care cer Senatului Universităţii Bucureşti să renunţe la acordarea acestui titlu.
Peter Singer susţine că „uciderea unui nou-născut nu echivalează niciodată cu uciderea unei persoane”. În opinia sa, uciderea unui copil este greşită numai în măsura în care îi ofensează pe părinţii acestuia şi vine împotriva voinţei lor, arată site-ul Ştiri pentru Viaţă.
Mai mult, într-un extras din „Tools for Research” în „Writings on an Ethical Life” - Harper Collins, London, 2000, el pledează pentru experimentele ştiinţifice pe bebeluşi: „Dacă savanţii nu ar fi pregătiţi să experimenteze pe nou-născuţi umani, atunci disponibilitatea lor de a utiliza animale non-umane dezvăluie o formă nejustificată de discriminare pe baza de specie, din moment ce maimuţele, măgarii, câinii, pisicile, şoarecii şi alte animale adulte sunt mai conştiente de ceea ce li se întâmplă, mai capabile de auto-gestionare, şi, după câte ne putem da seama, sunt cel puţin la fel de sensibile la durere ca şi nou-născuţii umani.”
În altă lucrare, profesorul susţine că „copiii umani nu au conştiinţă de sine şi nu sunt capabili să priceapă faptul că există. Nu sunt persoane”.
Pe de altă parte, potrivit EVZ, Singer justifica zoofilia în revista Nerve, în 2001, în articolul „Heavy Petting” astfel : „Unul câte unul, tabuurile au căzut. (...) Dacă unele religii încă mai învaţă că masturbarea înseamnă abuz de sine, aceasta dovedeşte că sunt desprinse de realitate. Sodomia? Face parte din bucuria sexului, recomandată cuplurilor în căutare de varietate erotică (...) Dar nu toate tabuurile au căzut (...) Sexul cu animale continuă clar să rămână un tabu (...) Suntem primate mari. Aceasta nu face ca bariera sexuală între specii să fie normală, nici naturală, orice ar însemna aceste două cuvinte de care se face prea mult uz, ci înseamnă că nu mai este o ofensă adusă statutului şi demnităţii noastre ca fiinţe umane.”
Epoch Times redă textul integral al scrisorii deschise de protest adresată de un grup de ONG-uri, absolvenţi şi cadre didactice Senatului Universităţii Bucureşti:
***
”Cu adâncă îngrijorare am aflat că Universitatea din Bucureşti va acorda joi, 21 Mai 2015, titlul de doctor Honoris Causa filosofului australian Peter Singer.
În calitate de intelectuali români, unii din noi studenţi sau absolvenţi ai acestei universităţi, ne aşteptăm ca Universitatea din Bucureşti să apere în continuare valorile tradiţionale şi spirituale româneşti cu tot ceea ce au acestea mai valoros şi mai înalt. Or, acordarea titlului sus numit unui personaj care afirmă public opinii în favoarea infanticidului (afirmând că un prunc nu este o persoană până împlineşte 30 de zile) sau a zoofiliei, credem că nu este în acord cu aşteptările noastre.
Mai mult, programarea ceremoniei de acordare a titlului de doctor Honoris Causa, în ziua sfântă a Înălţării Domnului şi totodată ziua de cinstire a eroilor neamului este în cel mai bun caz doar o coincidenţă nefericită, dar poate fi interpretată şi ca un afront adus creştinilor ortodocşi din România, a căror credinţă este total incompatibilă cu ideile profesate de dl. Singer.
Considerăm că, prin această decizie nefericită, Universitatea din Bucureşti se aşază pe o poziţie care nu îi face onoare şi aduce un afront poporului român majoritar creştin ortodox.
Solicităm Senatului Universităţii Bucureşti anularea ceremoniei anunţate, cât încă nu este prea târziu.
Semnatari:
Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România (ASCOR)
Liga Tineretului Creştin Ortodox din România (LTCOR)
Asociaţia Provita Media Bucureşti
Fundaţia Medicală „Sf. Luca“
Fundaţia „Tradiţia Românească“
Alianţa Familiilor din România
Peter Singer susţine că „uciderea unui nou-născut nu echivalează niciodată cu uciderea unei persoane”.
Asociaţia Ortodoxia Tinerilor
Şcoala Gimnazială „Sfinţii Trei Ierarhi“
Asociaţia Tradiţia Românească
Paraclisul Universitar Sf. Nicolae – Ghica
Fundaţia „Sfânta Irina“
Anca V. Ion – cercetător la Institutul de Matematică Aplicată
Elena Cristina Cânepă - dr. în matematică, absolvent al Universităţii Bucureşti
Cristian Niculescu – Conferenţiar Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Bucureşti
Monica Patriche – Lector Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Bucureşti”
Mircea Radea – istoric, absolvent al Universităţii Bucureşti
Laurenţia Mihaela Andronache – medic primar, dr. în ştiinţe medicale
Sorina Teodora Halaicu – inginer şi profesor
Peter Costea - avocat (Houston - Texas)
Traian Pârvu – profesor (Universitatea McMaster, Hamilton, Canada)
Elena Matei – cercetător (Universitatea din Pittsburgh)
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.