Protest în Prelungirea Ghencea: „Vrem trotuare, nu nepăsare, vrem lărgire, nu amăgire” (Video)

În Prelungirea Ghencea a avut loc sâmbătă un nou marş de protest pentru infrastructură al locuitorilor din zonă. Cum ne apropiem de campania electorală, evenimentul (al cincilea în ultimii 3 ani) a atras atenţia politicului.
Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)
Loredana Diacu
09.04.2016
Se încarcă player-ul...

Circa 300 de cetăţeni ai Bucureştiului şi din localităţi limitrofe Capitalei, respectiv Domneşti, Bragadiru, Clinceni au luat parte miercuri la un protest în Prelungirea Ghencea, nemulţumiţi de infrastructura din zonă, sau, mai exact de lipsa ei.

Reuniţi în zona Ansamblul Primăvara, de unde au plecat în marş pe traseul Prelungirea Ghencea intersecţie cu Şoseaua de Centură - Cartierul Latin, cetăţenii au afişat numeroase mesaje în care şi-au expus principalele nemulţumiri. Astfel, pe pancartele lor s-au putut citi mesaje precum: "Vrem trotuare, nu nepăsare, vrem lărgire, nu amăgire!", "Voi plimbaţi hârtiile, nouă ne trec zilele", "Dom' primar când vii la noi, pune-ţi cizme că-i noroi!" "Giratorie suspendată, mult te laşi tu aşteptată, te contestă, te amână, parc-am vrea pământ pe lună."

Practic, locuitorii din Prelungirea Ghencea precum şi cei din Domneşti, Clinceni, Bragadiru, care intră în Capitală prin Ghencea, pierd ore în şir în trafic, şoseaua fiind mult prea îngustă pentru volumul mare de maşini ce tranzitează zona. Oamenii sunt de asemenea nemulţumiţi de faptul că şoseaua de doar două benzi nu este prevăzută cu trotuare, motiv pentru care mamele înoată în zile ploioase prin noroi pentru a-şi duce copiii la grădiniţă sau la şcoală, sau pur şi simplu pentru a merge la serviciu.

Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)
Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)

Motivul principal al protestului de astăzi - cel de al cincilea organizat de cetăţeni - constă în faptul că Primăria Capitalei şi CNADNR-ul tergiversează de cel puţin un an de zile demersurile de lărgire a străzii şi pasajul peste centură. Protestatarii acuză că deşi proiectul este cunoscut şi votat din 2006 de Primăria Capitalei, abia în 2014 s-a decis împărţirea proiectului în două, lărgirea şoselei revenind Primăriei Capitalei iar pasajul CNADNR-ului.

„Considerăm că este inacceptabil într-o capitală europeană în 2016 ca o lărgire a unei străzi de 4 km şi un pasaj peste centură începute pe hârtie din 2006 să nu fie finalizate nici acum”, a declarat Delia Mihalache, unul din organizatorii protestului.

„Este inadmisibil ca în secolul 21 să avem cartiere rezidenţiale de 5.000 de oameni care sunt accesare prin străzi de 4 metri lăţime. Este nevoie de străzi, de infrastructură, după care trebuie dezvoltarea urbană gândită conceptual, pentru a dezvolta ce este nevoie în oraş, şcoli, grădiniţe...”, a declarat la rândul său Alexandra Dorobanţu, de la Grupul de iniţiativă Prelungirea Ghencea.

Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)
Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)

Reamintim că marşul de astăzi a fost organizat de Grupul civic Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Grupul civic Iniţiativa Domneşti, Grupul civic Iniţiativa pentru Bragadiru, Grupul de iniţiativă Callatis – Drumul Taberei, iar evenimentul a fost sprijinit şi de membrii unor alte grupuri de iniţiativă din cartierele bucureştene, coagulate în Reţeaua Civică.

Odată la patru ani îşi aduc aminte

Deşi invitaţi să ia parte la eveniment, Primarul General al Capitalei, Razvan Sava, directorul CNADNR Cătălin Homor, preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache, primarul sectorului 6 Rareş Mănescu, primarul interimar al sectorului 5 Daniel Croitoru, primarului oraşului Bragadiru Vasile Cimpoeru, primarul comunei Domneşti Ninel Boscu, nu şi-au făcut apariţia.

Au apărut însă alţi oameni, printre acesteia remarcându-se candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban. Prezenţa politicienilor nu a stârnit însă entuziasmul cetăţenilor, aceştia declarându-se nemulţumiţi că aceştia îşi aduc aminte de ei doar din 4 în 4 ani.

De altfel, la eveniment oamenii au strâns, simbolic, în bidoane de 5 litri, bani pentru "comision aleşilor, astfel încât aceştia să demareze lucrările îndelung tergiversate.

Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)
Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)

Fără să se lase însă intimidat de pancartele cu mesaje precum "Ne-am săturat de minciuni electorale!" şi "Aţi fost ministru al transporturilor, de ce nu aţi făcut Centura Capitalei şi Pasajul Domneşti" şi nici de apostrofările celor care l-au întrebat de ce consilierii PNL din Consiliul General al Capitalei nu mişcă nimic, Ludovic Orban a susţinut că vina pentru situaţia din zonă aparţine Primăriei Capitalei, respectiv administraţiei Oprescu.

„Proiectul ăsta a început în 2006 când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Nu a început fizic pentru că după ce am plecat eu a fost ales un primar general care în 8 ani de zile a schimbat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici şi a făcut o licitaţie care nu a adus nimic”, a declarat Orban.

Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)
Protest în Prelungirea Ghencea, 9 aprilie 2016 (Epoch Times)

Liberalul a reamintit că proiectul este împărţit în două şi a susţinut că partea care ţine de primărie, respectiv lărgirea şoselei Prelungirea Ghencea până la limita Bucureştiului se poate rezolva în doi ani şi jumătate, maximum 3 ani de zile iar partea care ţine de Ministerul Transporturilor - lărgirea şoselei până la centură şi pasajul peste centură - poate fi făcută de asemenea în doi ani, doi ani şi jumătate.

„Ce pot să vă spun cu precizie este că momentul în care simţi efectiv că începe lucrarea este cel în care încep exproprierile. Exproprierile nu au început!”, a declarat Orban.

Liberalul a mai amintit că la ora actuală contractul încheiat de PMB pentru executarea lucrărilor cu Asocierea Alpine Bau – Search Corporation a fost reziliat şi că se impune reluarea licitaţiei pentru proiectare şi execuţie.

„Trebuie făcută licitaţie de proiectare şi execuţie!” a declarat Orban.

Scurt istoric al proiectelor de lărgire şi pasaj din Prelungirea Ghencea:

Anul 2006

Au fost aprobaţi de CGMB indicatorii tehnico – economici pentru proiectul ''Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti'' care prevedea lărgirea străzii pe o distanţă de 6,5 km cu 4 benzi de circulaţie şi pasaj peste Centură (HCGMB nr. 25/01.02.2006, HCGMB nr. 268/02.11.2006);

Proiectul a fost declarat de utilitate publică prin HCGMB nr. 264/02.11.2006.

Anul 2007

A fost mărită valoarea totală a proiectului prin HCGMB nr. 122/19.06.2007;

A fost încheiat contractul de proiectare şi execuţie lucrări nr. 3952/08.11.2007 între PMB şi Asocierea Alpine Bau – Search Corporation.

Anul 2009

PMB a răspuns cetăţenilor că s-a realizat proiectul tehnic care prevede lărgirea la 6 benzi de circulaţie şi se lucrează la documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Anul 2011

Prin HCGMB nr. 7/27.01.2011, primarul Capitalei a fost împuternicit să semneze acordul de parteneriat cu CJ Ilfov pentru acest proiect; în dec. 2011, s-a semnat acest protocol.

Anul 2012

CGMB a votat PUZ Coordonator sector 6 care prevede lărgirea la 6 benzi a străzii Prel. Ghencea;

PMB a plătit suma de 2,500,000 lei firmei Alpine Bau pentru ''Servicii Ghencea – Domneşti''.

Între 2009 şi 2013, locuitorii zonei au trimis nenumărate petiţii individuale la care răspunsurile PMB au fost că se caută finanţare, sunt dificultăţi tehnice şi financiare etc.

Anul 2013

Locuitorii zonei au depus la PMB o petiţie colectivă cu 200 de semnături; în luna august au venit în vizită pe teren la bariera Domneşti premierul Victor Ponta, primarul capitalei Sorin Oprescu, ministrul marilor proiecte Dan Şova, preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache şi au promis începerea lucrărilor la pasajul suprateran şi la lărgirea str. Prelungirea Ghencea, cu termen de finalizare maxim 2 ani; lucrările nu au demarat.

Anul 2014

Locuitorii din zonă au organizat trei proteste în cartier în lunile august, septembrie şi octombrie şi au pichetat sediul PMB în timpul şedinţei CGMB din septembrie;

De asemenea, cetăţenii au trimis cereri de acces la informaţii publice, cereri de audienţe la autorităţi, au participat şi au luat cuvântul în şedinţele CGMB, au discutat cu preşedintele CJ Ilfov;

În octombrie, CNADNR a anunţat că va demara licitaţia pentru Pasajul suprateran, ca lucrare separată de lărgirea str. Prel. Ghencea care a rămas în sarcina PMB.

Anul 2015

Cetăţenii din zonă au fost primiţi în audienţe la primarul general, viceprimarul Capitalei, primarul sectorului 6;

S-a dat sentinţa definitivă în dosarul 40488/3/2011 prin care PMB este obligată să plătească firmei Search Corporation penalităţi de întârziere la contractul din 2007 şi cheltuieli de judecată;

PMB a început actualizarea proiectului de lărgire la patru benzi de circulaţie, cu trotuare, piste pentru biciclete şi conexiune cu Pasajul suprateran peste Centură;

În iunie au fost votate exproprierile prin HCGMB 138/30.06.2015;

În martie CNADNR a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia pasajului, rezultatul licitaţiei a fost contestat în decembrie;

Au fost alocate sume pentru aceste proiecte atât în bugetul PMB cât şi în bugetul CNADNR dar nu au fost cheltuite.

Anul 2016

PMB a alocat în bugetul capitalei suma de 30 milioane lei pentru supralărgirea Prel. Ghencea dar nu a finalizat actualizarea proiectului tehnic şi nici nu a început plata exproprierilor;

CNADNR a alocat în bugetul companiei suma de 30 milioane de lei pentru Pasajul suprateran de la Domneşti dar nu a desemnat câştigătorul licitaţiei, în urma contestaţiei;

9 aprilie – locuitorii din Prel. Ghencea şi localităţile ilfovene învecinate, Bragadiru şi Domneşti, s-au coalizat în 4 grupuri locale de iniţiativă civică şi organizează un marş de protest pentru urgentarea celor două proiecte de infrastructură vitale pentru zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor