Investigaţie RISE Moldova: Fructe din UE ajung în Rusia, cu certificate moldoveneşti

Fructele din mai multe ţări UE ajung în Rusia, cu certificate din Republica Moldova, prin intermediul unei grupări organizate de afacerişti lituanieni, belaruşi şi ruşi.
Camioane cu fructe
Camioane cu fructe (rise.md)

O echipă de reporteri RISE Moldova, în colaborare jurnaliştii de la TV LNK şi DELFI din Lituania, au luat legătura cu reprezentanţii a două firme lituaniene interesate de certificate fitosanitare din Republica Moldova, infiltrându-se într-o grupare organizată transfrontalieră.

Potrivit jurnaliştilor, mai mulţi inspectori fitosanitari din Republica Moldova au eliberat certificate pentru exportul a peste o mie de camioane cu fructe în Belarus unei companii-fantomă din Transnistria. În realitate însă, certificatele nu erau prevăzute pentru fuctele din Moldova.

Mai mult decâ atât, actele erau eliberate unui grup de afacerişti lituanieni, belaruşi şi ruşi pentru a exporta fructe din statele Uniunii Europene în Federaţia Rusă. Astfel, „interdicţia totală” pentru majoritatea produselor alimentare din UE decretată de Kremlin în august 2014 a fost ocolită de către afacerişti.

Pentru a putea lua legătura cu grupul oamenilor de afaceri lituanieni, jurnaliştii RISE Moldova au inventat pentru anchetă o firmă inexistentă, compania Moldstat-Capturat SRL. Unul dintre reporteri a pretins că este reprezentant al acestei companii din RM.

În scurt timp, cetăţeanul din Lituania, cel care reprezintă interesele companiei irlandeze Capitalway Limited, cu conturile în băncile letone, Modestas Tylenis, a fost contactat de reporterul RISE. Acesta i-a comunicat că are relaţii cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi că poate obţine certificate fitosanitare, contra-cost. Modestas a fost de acord să colaboreze.

Modestas a menţionat că în baza acelor certificate moldoveneşti fructele din Uniunea Europeană vor fi exportate în Belarus. Precizăm că Rusia a interzis importul majorităţii produselor alimentare din UE în urma sancţiunilor iniţiate de UE şi SUA împotriva Moscovei, în contextul conflictului armat din Ucraina.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.