Arădenii protestează împotriva exploatării gazelor de şist

Protest anti-Chevron în Pungeşti
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Peste 1.500 de persoane au participat sâmbătă, la Curtici, la o adunare publică de protest împotriva explorării gazelor de şist în zonă, urmată de un marş de protest.

Oamenii s-au strâns, cu mic cu mare, după ce s-a aflat că Panfora Oil & Gas, filială a Grupului MOL, dedicată activităţilor de explorare şi producţie în România, a contractat Prospecţiuni SA, celebra firmă a lui Ovidiu Tender specializată în prospecţiuni geofizice premergătoare explorării gazelor de şist. Firmei Prospecţiuni i s-ar fi cerut să demareze operaţiuni de măsurare de suprafaţă în perimetrul EX-6 Curtici, informează ziare.com. Suprafaţa vizată de viitoarele explorări/exploatări se întinde pe 560 km pătraţi.

Arădenii au fost mobilizaţi de inginerul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici (CAI) şi de primarii din Curtici şi 11 comune învecinate cuprinse în viitorul perimetru de explorări Panfora. Mai puţin de jumătate din participanţii la adunare au reuşit să găsească un loc în sala ticsită de oameni, pusă la dispoziţie de către Primăria Curtici, restul ascultând din faţa Casei de Cultură, la megafoane, discursurile invitaţilor, informează infocivic.ro

În deschiderea adunării de protest, Dimitrie Muscă le-a vorbit participanţilor la adunare despre efectele explorării gazelor de şist asupra mediului, agriculturii şi sănătăţii oamenilor. Directorul CAI a explicat că 18 state din SUA au interzis exploatarea gazelor de şist şi la fel au făcut Franţa, Germania şi Polonia.

Toţi participanţii la adunare s-au declarat împotriva explorării gazelor de şist în zona lor, unde pământul este considerat unul dintre cele mai roditoare din ţară, an de an în zona Curtici realizându-se producţii agricole record. Organizatori i-au îndemnat pe cetăţeni la calm şi le-au cerut să nu recurgă la acţiuni necugetate, care le-ar putea oferi autorităţilor un pretext pentru a interveni violent.

"Nu putem să îi oprim pe cei care doresc să exploreze zonă, să circule pe drumurile publice. În schimb, putem să îi oprim să intre pe terenurile noastre agricole, moştenite de la strămoşii noştri, deoarece dreptul de proprietate este consfinţit prin Constituţie", a explicat Dimitrie Muscă.

Înainte de încheierea adunării, primarul comunei Dorobanţi, Vincze Almasi, a propus constituirea unui comandament de luptă împotriva gazelor de şist, care să coordoneze acţiunile de protest, cei prezenţi subscriind la această propunere, mai informează ziare.com

Adunarea a fost urmată de un marş de protest, pe artera principală a oraşului.

"Ne apărăm sănătatea şi viaţa noastră şi a urmaşilor noştri. Protestăm împotriva exploatatorilor şi exploratorilor gazelor de şist care pe lângă că ne distrug sănătatea şi viaţa noastră mai atentează şi la pământul roditor din Curtici”, a declarat unul dintre participanţii la protest, citat de digi24

„Protestăm împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în această zonă cu agricultură performantă şi deplângem lipsa de logică a Guvernului”, a declarat un alt participant.

Autorităţile au mobilizat în zonă importante efective de jandarmi şi poliţişti, pregătiţi să intervină. Nu a fost nevoie. Protestul a fost unul paşnic şi civilizat.