Propunere: Interzicerea prin Constituţie a donaţiilor pentru partide din partea firmelor
alte articole
Pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus mai multe amendamente, iar printre acestea se regăsesc interzicerea finanţării partidelor politice prin donaţii din partea societăţilor comerciale şi interzicerea discriminării bazate pe culoare sau pe orientare sexuală.
La comisia de revizuire a Constituţiei, au fost depuse de către Chiuariu o serie de amendamente care privesc legea fundamentală, între acestea numărându-se prevederi care interzic "finanţarea partidelor politice prin donaţii ale societăţilor comerciale / persoanelor juridice cu scop lucrativ".
În plus, senatorul PNL a propus reformularea articolului din Constituţie referitor la discriminare, astfel încât sunt adăugate alte situaţii în care acest lucru este interzis expres, respectiv discriminarea pe baza de culoare, trăsătură genetică, apartenenţă la o minoritate naţională, proprietate, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală.
Pe de altă parte, Chiuariu a mai propus introducerea unei prevederi în cazul proceselor, astfel încât cauzele să fie soluţionate "într-un termen optim şi previzibil", dar a mai făcut şi propunerea ca părţile într-un litigiu să-l poată soluţiona prin arbitraj.
Senatorul PNL a propus ratificarea tratatelor cu UE sau NATO, completarea sau modificarea se vor putea realiza prin adoptarea unei legi pentru care este necesar votul a doua treimi în plenul celor două camere ale Parlamentului.
Cristian Pârvulescu: revizuirea legii fundamentale va fi profundă, şi nu una de faţadă
Forumul Constituţional - comisia care a centralizat rezultatul dezbaterilor cu privire la modificarea legii fundamentale - a trimis Parlamentului raportul final.
Experţii şi-au exprimat părerea că raportul conţine şi propuneri contradictorii, explicând că ideile reflectă starea de spirit a societăţii româneşti şi nivelul de informare a cetăţenilor pe această temă. Coordonatorul Forumului Constituţional, Cristian Pîrvulescu, Preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia, a precizat că revizuirea legii fundamentale va fi profundă, şi nu una de faţadă.
"Aşa cum vedem noi situaţia, nu va fi vorba despre o revizuire de faţadă sau instituţională, ci va fi o revizuire mai profundă. Noi sperăm ca partea de drepturi şi libertăţi, care a fost cel mai bine expusă în cadrul dezbaterilor Forumului, să se regăsească în viitoarea Constituţie", a menţionat Cristian Pârvulescu cu prilejul lansării raportului Forumului Constituţional.
Raportul Forumului Constituţional este rezultatul unui proces de consultare care a început în luna martie şi s-a încheiat marţi şi Cristian Pârvulescu consideră că "s-a reuşit în foarte mare măsura obţinerea informaţiilor pentru care s-a creat Forumul Constituţional la sfârşitul lunii februarie". El a subliniat că raportul a fost conceput pe capitole de prezentare şi analiză a propunerilor făcute şi că cel mai consistent este cel referitor la principiile generale privind drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale.
"Este un raport comprehensiv, nu este neapărat un raport coerent. Propunerile sunt exact aşa cum au fost culese. Sunt uneori propuneri contradictorii, care reflectă starea de spirit a societăţii româneşti. Este un bun exerciţiu de consultare. Participarea a fost numeroasă. Lipsa de resurse financiare ne-a obligat la un anumit număr de acţiuni. Dacă comparăm Forumul Constituţional din 2002 cu cel din 2013 este vorba de un număr spectaculos mai mare de acţiuni desfăşurate într-o unitate de timp mai scurtă".
Subiectele cele mai disputate au fost cele pe tema statutului, aşa cum declara acum câteva zile Cristian Pârvulescu. Au avut loc numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai magistraţilor, judecătorilor sau procurorilor, în contextul în care există propuneri care vizează fie trecerea procurorilor în rândul funcţionarilor publici fie definirea lor ca magistraţi speciali.
În ceea ce priveşte evaluarea propunerilor de revizuire din perspectiva standardelor europene, Cristian Pârvulescu a afirmat: "Comisia de la Veneţia va fi în permanentă legătură cu Comisia parlamentară de revizuire şi va face o evaluare a propunerilor de revizuire din perspectiva standardelor europene, astfel încât să reuşim să avem la sfârşitul lunii septembrie cea mai consensuală revizuire posibilă în acest context în România. Eu cred că cel mai important lucru este consensualismul într-un moment de refondare cum este cel de revizuire a Constituţiei".
Din punctual de vedere al finanţării, Forumul Constituţional a reuşit, în ciuda faptului că nu a beneficiat de o "finanţare specială", să atragă un sprijin financiar în valoare de peste 50.000 euro, a mai declarat miercuri analistul politic.