Peste 50% dintre români vor să se modifice raporturile dintre preşedinte, Guvern şi Parlament

Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea  Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu, Cristian Pârvulescu, Victor Ponta şi Tudor  Chiuariu
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu, Cristian Pârvulescu, Victor Ponta şi Tudor Chiuariu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
08.05.2013

Mai bine de jumătate dintre români (51%) vor ca în revizuirea Constituţiei să să fie luată în calcul modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre principalele puteri în stat, respectiv între preşedinte, Guvern şi Parlament, conform unui sondaj de opinie prezentat miercuri de preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pîrvulescu.

Un procent de 17% dintre respondenţii care au participat la sondajul realizat de către Forumul Constituţional în colaborare cu INSCOP în luna aprilie nu doresc schimbarea atribuţiilor şi raporturilor dintre aceste instituţii ale statutului, iar 32% dintre români nu au oferit niciun răspuns cu privire la acest subiect.

Atribuţiile preşedintelui ar trebui să rămână la fel ca până acum, consideră 37% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 22,5% au indicat că acestea ar trebui să crească şi 22,2% au susţinut că ar trebui să scadă.

Referitor la atribuţiile Parlamentului, 40,4% dintre români sunt de părere că acestea ar trebui să rămână la fel, în timp ce 21,4% cred că ele ar trebui să fie reduse, iar 20,1% au indicat că ar trebui sporite.

Limitarea strictă a atribuţiei Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă este susţinută de 39,4% dintre respondenţi, iar 32,7% susţin că această atribuţie ar trebui să rămână ca şi până acum.

Circa 50% dintre români vor ca mandatul preşedintelui şi al Parlamentului să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp

Potrivit sondajului realizat de Forumul Constituţional în colaborare cu INSCOP, un procent de 46,7% dintre români doresc ca mandatul preşedintelui şi al Parlamentului să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp, în vreme ce aproximativ o treime (31,3%) nu sunt de acord cu această idee, iar un procent de 46,8% din respondenţi au arătat că susţin ideea revenirii mandatului preşedintelui la patru ani.

Majoritatea românilor (60,9%) aşteaptă ca prin procesul de revizuire a Constituţiei să fie introduse prevederi cu referire la economie, 57,5% vor o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, circa 56% doresc menţiuni referitoare la sănătatea publică, mediu, problemele sociale, 49% vor o mai bună precizare a relaţiilor statului cu Uniunea Europeană (UE).

Un procent de 40,8% dintre români nu vor ca regionalizarea să fie introdusă în Constituţie

Un procent de 32% dintre respondenţi susţin introducerea în Constituţie a aspectelor cu privire la reforma regionalizării, 40,8% respingând o modificare în acest sens. Tot 32% din români susţin menţionarea în legea fundamentală a votului obligatoriu, în timp ce 43% neagreând o asemenea propunere.

Un procent ridicat (77,5%) consideră că vârsta minimă privind dreptul de vot ar trebui să rămână la fel, de 18 ani, 12% considerând că ar trebui să crească, iar numai 6,7% fiind de părere că ar trebui redusă.

Totodată, 63,8% din respondenţi au indicat că au auzit despre dezbaterea privind modificarea Constituţiei, iar 55% din aceştia consideră necesară revizuirea legii fundamentale, 23,9% fiind de părere că aceasta e necesară într-o măsură mai mică.

Un procent de 26,6% din subiecţii sondajului au spus că nu cunosc deloc prevederile Constituţiei actuale, 50,1% arătând că le cunosc parţial, numai 8,5% fiind siguri că ştiu bine conţinutul legii fundamentale.

Conform studiului, 40,8% din români ar merge la urne în toamnă pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, 31,9% indicând că se mai gândesc, iar circa 16,8% spunând că nu vor merge.

Cristian Pîrvulescu a declarat, în cadrul conferinţei de presă organizată miercuri la Palatul Parlamentului ce a avut ca scop analizarea principalelor propuneri de revizuire a Constituţiei înaintate Forumului Constituţional, că datele studiului relevă faptul că românii sunt mai puţin interesaţi de aspectele politice privind revizuirea Legii Fundamentale, aceştia fiind preocupaţi în special de cele care au legătură cu economia şi problemele lor sociale.

De asemenea, preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pîrvulescu, a mai adăugat că "problema pragului de validare a referendumului rămâne în continuare una importantă, iar contextul politic şi economic al procesului de revizuire a Constituţiei devine de asemenea foarte important în acest sens".

Sondajul a fost realizat în teren în perioada 20-28 aprilie de către Forumul Constituţional în colaborare cu INSCOP, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.050 de persoane din 76 de localităţi, marja de eroare fiind de +/- 3%.

Studiul a fost prezentat în cadrul conferinţei organizate miercuri de Forumul Constituţional în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia la Senatul României, la care au participat principalii actori politici implicaţi în procesul de revizuire a Constituţiei, precum Crin Antonescu, preşedintele Senatului, premierul Victor Ponta, (Preşedinte al Senatului României), Victor Ponta (Primul-Ministru al României), Thomas Markert (Secretar al Comisiei de la Veneţia) şi liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor