Ce părere are Comisia de la Veneţia despre confiscarea maşinilor
alte articole
Articolul din Constituţie referitor la garantarea proprietăţii private ar trebui şters, a declarat miercuri Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, care a mai precizat că i se pare justificabilă confiscarea maşinii în cazurile în care şoferii conduc cu viteză excesivă.
"Recomandarea noastră este că în privinţa articolului privind garantarea dreptului la proprietate să fie cel puţin ştearsă această propoziţie (care garantează dreptul la proprietate privată şi afirma că se prezumă caracterul licit al dobândirii averii - n.r.)", a declarat Markert. Comisia de la Veneţia a avizat, pentru Bulgaria, procedura specială de confiscare a proprietăţilor acelora care nu au putut justifica averea.
Referitor la confiscarea maşinilor, secretarul Comisiei de la Veneţia a precizat că în ţările europene nu există o asemenea practică, dar o consideră justificabilă.
"Cred că în alte ţări este posibil să fie confiscat instrumentul unei infracţiuni, dar de obicei nu este confiscată maşina unui şofer care încalcă Codul Rutier, deoarece astfel de încălcări sunt foarte frecvente. Dar în acest caz extrem mie mi se pare justificabilă (confiscarea n.r.), nu cred că ar fi o problemă din punctul de vedere al standardelor europene", a afirmat Markert.
Ridicarea temporară a maşinii unui şofer vitezoman nu este o problemă, însă este un subiect de dezbatere dacă instanţa poate decide confiscarea autovehiculului.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat că este dispus să-şi asume riscurile, inclusiv să fie luat de guler şi "dat afară din biroul de premier" pentru că a propus confiscarea maşinilor cu care s-au comis infracţiuni.
"Cred că trebuie să avem acele modernizări, upgradări, ale abordării unor drepturi fundamentale, cum e dreptul de proprietate. Da, eu de exemplu susţin, poate o să fiţi uimiţi, că ideea sechestrării şi confiscării bunurilor provenite din infracţiuni este ceva necesar. Am văzut ieri câtă agitaţie a provocat o simplă afirmaţie a mea că am putea introduce, după o modificare constituţională, ca sancţiuni confiscarea unor bunuri folosite la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni", a precizat Ponta, la o zi după ce a propus confiscarea maşinilor.
Premierului i s-a părut normal să fie confiscată maşina unui şofer care circulă cu 250 de kilometri pe oră printr-un sat din România. Ponta a mai declarat că dreptul la proprietate nu ar trebui să împiedice nici dezvoltarea ţării în ceea ce priveşte infrastructura.
"Faptul că facem autostrăzi care merg în zig-zag, ca să ocolim sau ca să ajungem la terenurile care trebuie expropriate... sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite şi care se referă de fapt la o reglementare mai flexibilă, mai pragmatică, mai europeană a drepturilor constituţionale", a precizat premierul.
Legislaţia ar trebui modificată nu numai pentru a permite confiscarea maşinilor şi exproprierea terenurilor în caz de utilitate publică, ci şi pentru situaţiile în care bunurile confiscate ar trebui valorificate înainte de finalizarea procesului în instanţă.
"Avem situaţii în practică, acum de exemplu maşinile furate sau introduse prin contrabandă nu le poate valorifica Ministerul de Interne, stau într-un garaj la minister 4 ani, 5 ani, 7 ani, cât durează procesul şi practic nu mai au nicio valoare în momentul în care se termină procesul. În toate ţările UE maşina se valorifică şi dacă cumva după 5 -6 ani este achitat inculpatul, statul îl despăgubeşte, dar noi acum la Interne suntem un fel de garaj de maşini furate", a susţinut Ponta.
Ce a propus Ponta
Legislaţia rutieră dură din alte ţări, unde se ajunge până la confiscarea autovehiculelor în cazul săvârşirii de către şoferi a unor abateri grave, ar putea fi aplicată şi în ţara noastră. Premierul Ponta a anunţat, la şedinţa USL de marţi, că este necesară înăsprirea legislaţiei pentru a se diminua numărul de accidente grave soldate cu mulţi morţi şi răniţi.
Ponta s-a arătat îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere şi de victime din perioada sărbătorilor: "Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită", a declarat Ponta.
Una dintre principalele probleme din domeniul rutier este legată de implementarea autorităţii legii, iar modificarea legislaţiei pentru a fi înăsprite sancţiunile este o prioritate guvernamentală, după cum a precizat Ponta.
În prezent, conducătorii auto nu se sperie prea tare de sancţiunile primite, iar permisele se dau la "oricine" şi "toată lumea" este instructor.
"Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate", a precizat premierul.
După implementarea strategiilor şi modificarea legislaţiei, efectele se vor vedea în decurs de câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state în care au fost înăsprite regulile.
Probleme cu instanţele
Pe viitor, ar putea fi modificată şi legislaţia referitoare la cei care atacă în instanţă sancţiunile primite, cum ar fi cele de suspendare a permisului, şi pot circula apoi fără probleme încă un an.
În unele situaţii, pentru abateri grave, şoferii ar putea fi sancţionaţi cu confiscarea maşinilor sau a motocicletelor, lucru care s-ar putea face după modificarea Constituţiei.
"În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini", a precizat Ponta.
Declaraţiile premierului au fost făcute după ce a fost dată publicităţii o statistică referitoare la accidentele rutiere care s-au petrecut în perioada sărbătorilor. Numărul accidentelor rutiere grave din perioada 1-5 mai a fost de 88, cu 92 mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. În 2013, au decedat, în urma acestora, 22 de oameni, faţă de 30 anul trecut, iar 80 de persoane au fost rănite grav, cu 92 mai puţine decât anul trecut.