Crin Antonescu: "Nu modificăm Constituţia pentru o persoană"
alte articole
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi în cadrul dezbaterii "Garanţii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constituţiei", că nu modificăm Constituţia pentru o persoană, pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid sau altul.
"Cred că speranţa noastră, a tuturor, este să facem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă, nu este o revizuire pentru un ciclul electoral, acesta sau altul, nu este o revizuire pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul, al unui premier sau unui guvern".
Antonescu a notat că nu modificăm Constituţia în funcţie de şi pentru o conjunctură politică ci trebuie să modificăm Constituţia "ţinând cont de o durată ceva mai lungă, de experienţă, de modul în care a funcţionat vechea Constituţie, de toate ameninţările pe care le putem imagina şi de toate variantele pe care le putem imagina, pentru că România să aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc interpretărilor de conjunctură, pentru a nu mai aduce CCR în situaţia de a suplini Constituţia şi de a suplini lacune sau zone de echivoc ale Constituţiei prin hotărârea CCR".
Constituţia va trebui să aducă la zi tot ce a însemnat în ultimul deceniu evoluţie în societatea românească şi internaţională, "evoluţie în însuşi modul nostru de a înţelege şi de a practica democraţia, în toată amplitudinea acestui termen".
"Nu sunt atât de optimist încât să îmi închipui că am putea să discutăm detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic. Până la urmă, este normal să facem acest lucru, pentru că asta reprezentăm fiecare dintre noi, partidele parlamentare, o anumită viziune, anumite opţiuni, inclusiv în materie constituţională".
Începând de miercuri Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei îşi va începe activitatea, discuţiile urmând să pornească de la viziunea, propunerile şi amendamentele înaintate de partidele parlamentare "în reprezentativitatea lor conferită de mandatul popular, de mandatul parlamentar şi, pe de altă parte, de la această bogată şi semnificativă colecţie de opţiuni din societate, din mediul academic, din mediul de specialitate pe care profesorul Pârvulescu şi colegii săi din cadrul Forumului le-au acumulat, le-au sintetizat şi le înaintează. Comisia va lucra cu intensitate iar la capătul acestei prime etape şi înainte de debutul de mâine al comisiei este esenţial pe mai departe ca noi să putem face efortul de a gândi, de a dezbate şi de a decide cu o oarecare înţeleaptă distanţă de emoţia jocului politic al zilei", a afirmat preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.