Ponta: Am solicitat Comisiei de la Veneţia o opinie referitoare la revizuirea Constituţiei, care să fie aproape obligatorie

Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei (Epoch Times România)

Primul-ministru Victor Ponta, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului pe tema revizuirii Constituţiei, că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia solicitat de principalii decidenţi politici va fi “o opinie aproape obligatorie” în modificarea legii fundamentale.

Şeful Executivul a mai precizat că împreună cu Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi-a luat angajamentul ca opinia Comisiei de la Veneţia să fie respectată întocmai înaintea finalizării procesului de revizuire a Constituţiei.

"O meteahnă veche a societăţii româneşti este aceea că nu crede în arbitrii interni şi atunci aducem arbitri internaţionali, şi la fotbal, şi la politică. Din acest motiv, că o decizie politică pe care am luat-o ca şef al Guvernului, am solicitat Comisiei de la Veneţia, aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, un punct vedere, o analiză, pe baza textului care va fi elaborat de către comisia constituţională. Mai mult, m-am angajat, şi e un angajament comun al domnului Antonescu şi al meu, ca această opinie să fie din punctul nostru de vedere o opinie aproape obligatorie", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai menţionat că nu se va merge mai departe cu adoptarea Constituţiei revizuite în Camera Deputaţilor şi apoi prin referendum, în cazul în care Comisia de la Veneţia nu va da un aviz favorabil.

"Nu vom merge mai departe cu adoptarea în Camera Deputaţilor şi după aceea cu adoptarea prin referendum, cu puncte pe care un arbitru internaţional prestigios şi foarte greu de contestat - chiar şi pentru cei care se ocupă cu contestările - punctul acesta de vedere cred că va asigura faptul că toate elementele supuse revizuirii se încadrează în standardele europene şi că ceea ce vom revizui la Constituţie nu reprezintă în niciun fel un abuz al majorităţii faţă de minoritate sau vreo încercare de personalizare a Constituţiei", a explicat Victor Ponta.

Forumul Constituţional a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia o conferinţă la care au participat principalii actori politici implicaţi în procesul de revizuire a Constituţiei, precum Crin Antonescu, preşedintele Senatului, premierul Victor Ponta, (Preşedinte al Senatului României), Victor Ponta (Primul-Ministru al României), Thomas Markert (Secretar al Comisiei de la Veneţia) şi liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne