Promo-LEX: Mediul de activitate al organizaţiilor non-guvernamentale din Moldova a fost evaluat după o nouă metodologie – CSO Meter

(facebook.com/Promo-LEX)
Maria Maevschi
03.10.2019

Asociaţia Promo-LEX în parteneriat cu The European Center for Not-for-Profit Law (ECNL) a prezentat, miercuri 2 octombrie 2019, raportul „CSO Meter Moldova pentru anii 2017-2018”, care reprezintă o evaluare a mediului de activitate al organizaţiilor societăţii civile din Republica Moldova pentru anii 2017-2018.

„CSO Meter este un instrument special dezvoltat pentru a sprijini monitorizarea şi evaluarea periodică şi constantă a mediului în care organizaţiile societăţii civile operează în ţările Parteneriatului Estic”, a specificat, reprezentantul The European Center for Not-for-Profit Law (ECNL), Luben Panov.

Mai mult decât atât, acesta a ţinut să adauge că CSO Meter este format dintr-un set de standarde şi indicatori în zece domenii diferite pentru a măsura atât aspectele legale, cât şi cele practice, bazându-se pe standardele internaţionale şi cele mai bune practici. „Scopul este monitorizarea constantă, astfel încât după o anumită perioadă să putem vorbi despre evoluţii sau regrese pe ţară” a menţionat expertul.

Cele zece domenii cheie care stau la baza evaluării sunt: libertatea de asociere, tratament egal, acces la finanţare, libertatea de întrunire paşnică, dreptul de a participa la luarea deciziilor, libertatea de exprimare, dreptul la viaţa privată, obligaţia statului de a proteja, suport din partea statului şi cooperarea Stat – organizaţii ale societăţii civile.

„Pe fiecare din cele zece domenii există deficienţe, pe unele mai puţine pe altele mai multe. Îngrijorător este faptul că dinamica indicatorilor indică cel puţin până la ultimele evenimente de pe scena politică din Republica Moldova din 2019, o tendinţă negativă”, notează autorul Raportului, Florin Gîscă, expert în cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Totodată, acesta a punctat că în prezent, de la instaurarea noii guvernări şi schimbarea, cel puţin la nivel declarativ, a unor intenţii, sunt legate şi speranţe de schimbarea atitudinii liderilor politici, a instituţiilor publice faţă de organizaţiile societăţii civile.

„Această atitudine a fost unul din factorii distructivi importanţi care au determinat şi o mai proastă implicare în procesele decizionale şi limitarea libertăţii de exprimare a societăţii civile”, a adăugat Florin Gîscă.

Potrivit unui comunicat Promo-LEX, raportul prevede o serie de recomandări printre care adoptarea de către Parlament a Legii privind organizaţiile necomerciale în a doua lectură, dar şi simplificarea procedurii de înregistrare a organizaţiilor societăţii civile, îmbunătăţirea cadrului legal cu privire la filantropie.

Alte recomandări se referă la asigurarea transparenţei decizionale de către toate instituţiile publice prin mecanismele legale de consultare publică şi respectiv implementarea corectă a legislaţiei privind accesul la informaţii de interes public, se mai arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor