Promo-LEX cere autorităţilor să-i fie asigurat accesul în Transnistria

Accesul experţilor în stânga Nistrului continuă să fie limitat, iar Asociaţia Promo-LEX constată că în regiune persistă riscul înrăutăţirii respectării drepturilor omului, de aceea cere stoparea ameninţărilor KGB de la Tiraspol şi implicarea factorilor de decizie.
Ştefan Sârbu
13.04.2017

alte articole

Membrii Asociaţiei Promo-LEX din R. Moldova (promolex.md)
Ştefan Sârbu
13.04.2017

Asociaţia Promo-LEX din Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă, şi-a exprimat îngrijorarea pentru nerespectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană menţionând că apărătorii drepturilor omului de 2 ani nu au acces pentru a monitoriza situaţia şi a oferi asistenţă juridică apărătorilor drepturilor omului şi cetăţenilor din regiune. “Domeniul drepturilor omului rămâne a fi unul slab reprezentat la nivel local, fără mecanisme sau instituţii capabile să monitorizeze respectarea drepturilor omului, cu un risc sporit de înrăutăţire a situaţiei drepturilor omului şi risc de abuzuri din partea administraţiei de la Tiraspol.”

Organizaţia de drepturile omului atenţionează factorii de decizie de pe ambele maluri ale Nistrului că la 2 ani distanţă de la intentarea dosarelor penale pe numele membrilor Asociaţiei Promo-LEX de către aşa numitul minister al securităţii de stat din Tiraspol, (fostul KGB), accesul în regiune pentru apărătorii drepturilor omului rămâne a fi îngrădit. Totodată, soarta dosarelor instrumentate de administraţia de la Tiraspol pe numele membrilor asociaţiei este incertă.

“Multiplele eforturi întreprinse de Promo-LEX pentru a sensibiliza autorităţile constituţionale, organizaţiile internaţionale şi administraţia de la Tiraspol faţă de situaţia apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană nu au adus cu sine un rezultat pozitiv. Cele peste 20 de cereri şi demersuri la adresa ”autorităţilor” şi „instanţelor” din regiune s-au soldat cu refuzuri sau sunt ignorate. Încercările autorităţilor constituţionale de a discuta, în formatul negocierilor ”5 2”, subiectul situaţiei apărătorilor drepturilor în regiune, s-au soldat cu eşec”, declară Promo-LEX, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, apelurile organizaţiilor naţionale şi internaţionale în legătură cu situaţia gravă în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană n-au schimbat atitudinea administraţiei de la Tiraspol faţă de această problemă.

Un ultim raport ONU făcut în 2012 de expertul Thomas Hammarberg, descrie situaţia critică a domeniului drepturilor omului în regiunea transnistreană. Din 2015, situaţia drepturilor omului nu a mai putut fi monitorizată de apărătorii drepturilor omului de la Chişinău. Acest lucru duce la lipsa responsabilităţilor administraţiei din stânga Nistrului pentru faptele săvârşite şi încălcarea gravă a drepturilor omului.

În concluzie, Asociaţia Promo –LEX solicită Preşedintelui Igor Dodon să abordeze în discuţiile sale cu liderul administraţiei de la Tiraspol, subiectul liberului acces al membrilor Promo-LEX în regiunea transnistreană iar Guvernului Republicii Moldova, în special Biroului de Reintegrare, să propună insistent includerea pe agenda şedinţelor în formatul „5 2” a chestiunii privind stoparea ameninţărilor KGB la adresa Asociaţiei ”Promo-LEX”.

În context, Promo-LEX solicită administraţiei regiunii transnistrene să răspundă la întrebările formulate de Raportorii Speciali ai ONU la 7 decembrie 2015, prin care s-a cerut să fie explicate temeiurile juridice ale dosarului penal, cât şi ale măsurilor speciale de investigaţie aplicate faţă de Promo-LEX şi membrii săi, iar Comitetului de investigaţie a ”RMN” să ofere informaţii despre dosarul penal iniţiat, să comunice informaţii despre măsurile speciale de investigaţii aplicate în privinţa membrilor asociaţiei şi să înmâneze ordonanţa de pornire a dosarului penal iniţiat împotriva Promo-LEX. Lapiţchi Mihail, pretinsul ministru al securităţii de stat al ”RMN”, să ridice interdicţia în privinţa membrilor Asociaţiei Promo-LEX.

Notabil este faptul că şi Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai a amintit în Raportul său pentru anul 2016 că îi este limitat şi nesigur accesul în regiunea transnistreană, fapt ce împiedică exercitarea completă a mandatului de apărare şi promovare a drepturilor omului. În acest sens, Avocatul Poporului a reiterat necesitatea stringentă de identificare a unor mecanisme eficiente de protecţie a drepturilor omului în teritoriul necontrolat, precum şi a soluţionării diferendului transnistrean pe căi paşnice şi transparente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor