Proiectul pentru ajustarea criteriilor pentru Visa Waiver a fost introdus în Congresul SUA
alte articole
Un nou proiect legislativ, de ajustare a setului de criterii pentru accesul în programul Visa Waiver,a fost introdus marţi în Congresul SUA, la iniţiativa Casei Albe, demers salutat de ministrul român de externe,Cristian Diaconescu,într-o discuţie cu preşedintele Consiliului de Afaceri SUA-România.
Şeful diplomaţiei, Cristian Diaconescu, l-a primit miercuri pe Eric Stewart, preşedintele executiv al Consiliului de Afaceri SUA – România. Întrevederea se circumscrie eforturilor continue ale MAE de a impulsiona şi consolida componenta economică a Parteneriatului Strategic româno-american, precizează MAE.
Cristian Diaconescu s-a referit, în cursul discuţiilor, la impactul negativ al menţinerii regimului de vize pentru oamenii de afaceri şi cetăţenii români la călătoriile în SUA asupra eforturilor de consolidare şi aprofundare a relaţiilor economice bilaterale. Ministrul român a salutat, în acest context, introducerea, în Congresul SUA, la 31 ianuarie 2012, a unui nou proiect legislativ de ajustare a setului de criterii pentru accesul în programul Visa Waiver, iniţiativă susţinută şi de Casa Albă.
La rândul său, Eric Stewart a exprimat, în numele Consiliului pe care îl conduce, întreaga disponibilitate de utilizare a acestuia inclusiv ca un vehicul pentru promovarea, la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, a obiectivului eliminării, cât mai rapide, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români.
La sfârşitul lunii mai a anului trecut, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite. Proporţia acestor persoane nu va trebui să depăşească 3%. Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, "ar putea avea o implicaţie pozitivă" asupra participării României la programul Visa Waiver.
În prezent, pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver - prin care este eliminată obligativitatea obţinerii în prealabil a unei vize de intrare în SUA - ia în calcul, ca principal criteriu, rata respingerii solicitărilor de viză formulate de cetăţenii respectivei ţări. Rata de respingere a vizelor nu trebuie să depăşească 3%.
Conform ultimelor date publicate de Departamentul de Stat la sfârşitul anului 2011, România a avut în anul fiscal 2011 o rată de respingere de 22,4 %.
Ministerul român de Externe aşteaptă cu încredere rezultatele procesului legislativ în curs, din SUA, de modificare a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în condiţiile în care pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitărilor de viză este, în mod obiectiv, extrem de dificil de atins.