Irlanda: scăderea numărului de solicitanţi de azil, efect al recesiunii şi al unui control mai strict
Irlanda şi-a pierdut atractivitatea de ţară-refugiu pentru solicitanţii de azil, în contextul în care a înregistrat o scădere cu o treime din numărul celor veniţi să caute protecţie anul trecut. Încetinirea creşterii economice şi controale mai stricte ale imigraţiei sunt consideraţi factorii principali din spatele celei de-a noua scăderi anuale succesive în cererile de azil, informează The Irish Times în ediţia de miercuri.
În 2011 au fost primite doar 1.250 de cereri, ceea ce reprezintă numai o zecime din vârful înregistrat cu un deceniu în urmă.
Anunţând aceste cifre marţi, ministrul irlandez al justiţiei, Alan Shatter, a declarat că numărul persoanelor expulzate din Irlanda a crescut din nou anul trecut, la 280. El a apărat politica statului de expulzare a imigranţilor ilegali, apreciind că este o caracteristică necesară sistemului privind imigraţia.
'În aplicarea legii în acest sens, Irlanda nu se deosebeşte de alte ţări, care îndepărtează, de asemenea, persoanele ce nu au dreptul legal de a rămâne pe teritoriul lor', a afirmat Shatter.
Ministrul a anunţat reforme privind imigraţia pe care intenţionează să le continue în acest an. Acestea includ trecerea sub control civil a posturilor privind imigraţia deţinute de poliţie pe aeroportul din Dublin, introducerea de programe privind investitorii şi întreprinzătorii imigranţi şi dezvoltarea zonei de călătorie comune între Irlanda şi Marea Britanie.
''Sistemul de imigraţie poate ajuta în mod semnificativ activitatea economică, iar prioritatea mea este ca sistemul să fie utilizat în cea mai mare măsură posibilă în acest sens,' a precizat Shatter.
Printre alte măsuri se numără şi includerea unor teste de limba engleză şi de educaţie civică pentru persoanele care doresc naturalizarea, precum şi o declaraţie clară de politică privind reîntregirea familiei şi soluţionarea cazurilor ce implică parteneri ai unor cetăţeni irlandezi din afara Spaţiului Economic European (SEE) şi cele în care ambele părţi sunt din afara grupului de ţări din SEE.
Potrivit unui nou proiect-pilot, pentru prima dată personal civil din Ministerul Justiţiei va prelua sarcina de ofiţer de imigraţie pe aeroportul din Dublin. Prerogativele de reţinere, arestare şi detenţie vor rămâne însă în sarcina poliţiei.
Ministrul a promis totodată ca până la sfârşitul primăverii toate cererile standard de cetăţenie să fie rezolvate în termen de şase luni. Cererile au crescut de la 1.000 pe an, în 2000, la peste 25.000, în 2010, provocând mari întârzieri. Shatter a declarat că măsurile introduse în acest an au condus la o dublare a numărului de decizii de caz, anunţând progrese în reducerea cazurilor nerezolvate.
Consiliul pentru Imigranţi din Irlanda a salutat angajamentul ministrului. 'Procesul este adesea birocratic şi greoi, cu taxe mari şi rate de refuz, dar s-a înregistrat deja o îmbunătăţire în ceea ce priveşte rezultatele cererilor de cetăţenie şi timpii de procesare', a declarat directorul executiv Denise Charleton. Consiliul nutreşte însă îngrijorări generate de propunerea de a trece sub control civil imigraţia pe aeroportul din Dublin, privind calificarea şi instruirea personalului, precum şi gradul de supraveghere din partea oficialităţii care va aplica, a spus ea.
În pofida scăderii cererilor de azil, 5.400 de persoane care au solicitat protecţie internaţională au fost cazate în centre din ţară, la sfârşitul lunii decembrie, potrivit datelor.
Circa 280 de solicitanţi de azil respinşi şi imigranţi ilegali au fost expulzaţi din ţară anul trecut, comparativ cu 247, în 2010. Cei expulzaţi proveneau în principal din Nigeria, Africa de Sud, Pakistan, Republica Moldova şi Georgia.
Cifrele arată totodată scăderea continuă a numărului de cetăţeni care nu provin din SEE, înregistraţi în Irlanda, la 130.500. Cei mai mulţi se află aici pentru a munci sau studia, iar cel mai mare grup este din India (11%), urmată de China, Brazilia şi Nigeria (9% fiecare).
Programul Visa Waiver, introdus pentru a stimula turismul provenit din ţările în curs de dezvoltare, se va menţine până după Jocurile Olimpice de la Londra.
Din cele 83.000 de cereri de viză de intrare prelucrate anul trecut, 91% au fost aprobate. India a reprezentat ţara cu cel mai mare număr de cereri (17%), urmată de Rusia (14%) şi China (12%).