Pagina MAE dedicată Visa Waiver a avut peste 10.000 de accesări în aproape şase săptămâni

(photos.com)
Epoch Times România
07.01.2012

Secţiunea dedicată Programului Visa Waiver de pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe a fost accesată în intervalul 22 noiembrie - 31 decembrie 2011 de peste 10.000 de ori, adică în perioada derulării celei de-a doua etape a campaniei de informare "Viză pentru SUA".

Această campanie - iniţiată în 2010 de MAE şi Ambasada SUA - vizează o mai bună instruire a publicului pentru a se încadra condiţiilor de obţinere a vizei pentru SUA. O rată mai mică de respingere a vizelor ar duce, în final, la desfiinţarea obligativităţii vizelor pentru români prin includerea ţării noastre în programul Visa Waiver.

În 2010, când s-a derulat prima etapă a acestei campanii, secţiunea dedicată vizei pentru SUA de pe site-ul Ministerului de Externe a înregistrat de patru ori mai multe accesări - peste 40.000 - în decursul celor aproape două luni de derulare a campaniei de informare.

Cea de-a doua etapă a campaniei de informare "Viză pentru SUA" - a precizat MAE, - a avut ca scop readucerea în atenţia publicului a informaţiilor care subliniază necesitatea demonstrării "legăturilor puternice cu ţara" de către solicitanţii de viză temporară pentru SUA, informaţii disponibile şi în cadrul secţiunii de pe site-ul MAE.

Dintre cele 10.000 de accesări pe care le-a avut site-ul MAE în urma derulării campaniei din noiembrie - decembrie 2011, peste jumătate dintre ele s-au produs prin intermediul banner-ului online plasat pe paginile de internet ale partenerilor, în completarea accesărilor directe prin intermediul site-ului MAE.

Graficul accesărilor secţiunii "Viză pentru SUA" arată vârfuri în momentul transmiterii comunicatelor şi informărilor de presă despre evoluţia campaniei, ceea ce denotă raportarea publicului la această secţiune ca la o sursă de informare permanent la dispoziţia lui, spune MAE.

Înregistrarea electronică a unor rezultate mai scăzute faţă de prima etapă (7 aprilie - 31 mai 2010) are drept cauză atât derularea campaniei într-un interval mai redus de timp, cât şi accentul din acest an pe alte surse de informare, explică MAE.

Astfel, liniile centrale de mesaj ale campaniei - "demonstrarea legăturilor puternice cu ţara" - au fost reiterate în cadrul tuturor informărilor şi de către toţi partenerii media ai campaniei ( de ex. spotul audio difuzat de Societatea Română de Radiodifuziune - prin intermediul canalelor radio: România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, Radio România 3 Net, prin Agenţia de Presă Rador sau prin articolul din revista Insight - Tarom), aşadar, informaţia relevantă a ajuns la public şi în mod direct.

Tocmai pentru compensarea reducerii elementului de noutate care a contribuit la impactul semnificativ al primei etape a campaniei de informare "Viză pentru SUA", implementarea campaniei a inclus elemente noi, în afara secţiunii site-ului şi a promovării online, în special folosirea afişajului stradal în Bucureşti şi în şase oraşe din ţară şi a promovării în metrou, arată MAE.

Ministerul menţionează că secţiunea "Viză pentru SUA" a fost activă în intervalul dintre cele două faze de desfăşurare ale campaniei, aprilie - mai 2010 şi noiembrie - decembrie 2011 şi rămâne disponibilă celor interesaţi.

Prima etapă a campaniei s-a derulat, în special, în mediul virtual, printr-un banner online (element de noutate în campaniile derulate de MAE) pe pagina de internet a ministerului – www.mae.ro, secţiunea „Viză pentru SUA”, care detaliază procedurile de solicitare a vizelor şi condiţiile care trebuie îndeplinite, în special dovedirea "legăturilor puternice" (strong ties) cu ţara de origine.

Toate materialele de promovare au fost realizate şi promovate de mass media care s-au alăturat campaniei în regim pro bono, atât în prima etapă a campaniei, cât şi în cea de-a doua.

Elementul de noutate al campaniei de informare din 2011 a fost afişajul stradal, în Bucureşti şi în alte şase oraşe din ţară (Braşov, Cisnădie, Oradea, Vaslui, Botoşani, Sighişoara), cu sprijinul gratuit al companiei de afişaj stradal Affichage România şi News Outdoor România, dar şi cu ajutorul Metrorex. Mesajul campaniei a putut fi regăsit în metroul bucureştean, unde peste 430 de cartonaşe la mânerele din trenurile de metrou au purtat mesajul grafic al campaniei "Viză pentru SUA" – "Cu cât ne arăţi că ai legături puternice cu România, cu atât e mai uşor să primeşti Viza pentru SUA", concentrat în sintagma "legături puternice cu ţara".

Mesajul transmis de campania de informare a completat demersurile MAE şi ale altor autorităţi din România, fiind orientat spre creşterea gradului de autoevaluare de către fiecare cetăţean român solicitant de viză a măsurii în care situaţia sa personală corespunde criteriilor de obţinere a unei vize.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism au sprijinit demersul MAE prin transmiterea mesajului campaniei "Viză pentru SUA" pe canalele proprii de comunicare.

Astfel, Ministerul Administraţiei şi Internelor, de pildă, s-a angajat să promoveze informaţiile transmise atât pe site-ul propriul, prin preluarea bannerului campaniei, cât şi pe paginile de internet ale prefecturilor din ţară, astfel încât informaţiile puse la dispoziţie de MAE şi de Ambasada SUA la Bucureşti să fie accesibile publicului interesat.

Conform ultimelor date publicate de Departamentul de Stat la sfârşitul anului 2011, rata de respingere, care în anul fiscal 2011 a fost de 22,4 %, confirmă tendinţa descendentă din ultimii ani (26,3% în 2009, 24,8% în 2010) a acestui indicator esenţial pentru accesul României în programul Visa Waiver. MAE apreciază că scăderea ratei, în special în contextul dificil al crizei economice şi financiare, reprezintă şi un rezultat al campaniei de informare publică, derulată de MAE şi Ambasada SUA în anul 2010.

Pe de altă parte, MAE aşteaptă cu încredere rezultatele procesului legislativ în curs, din SUA, de modificare a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în condiţiile în care pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitărilor de viză este, în mod obiectiv, extrem de dificil de atins.

MAE reaminteşte, de asemenea, şi susţinerea explicită a administraţiei de la Washington, a preşedintelui Obama însuşi, reflectată clar în textul Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, adoptată la 13 septembrie 2011, pentru această iniţiativă legislativă.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite. Proporţia acestor persoane nu va trebui să depăşească 3%. Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, "ar putea avea o implicaţie pozitivă" asupra participării României la programul Visa Waiver.

Între timp, MAE promite să continue dialogul susţinut cu membrii Congresului american pe această temă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor